Навършват се 94 години от началото на българския балет

Животът

22-02-2022, 07:30

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

На 22 февруари 1928 г. със спектакъла „Копелия” се поставя началото на българския балет.

Балетът „Копелия”, или момичето с емайловите очи, е първото значително произведение, в което френският композитор Лео Делиб разкрива изцяло тврческите си възможности. Премиерата на творбата му е била на сцената на парижката „Гран опера” на 25 май 1870 г. и преминава с огромен успех.

У нас „Копелия” е първият самостоятелен балет, поставен на сцената на Народния театър. Затова датата на премиерата се счита за рождена и на българското балетно изкуство. Хореографията на спектакъла е дело на Анастас Петров, който изпълнява и ролята на Франц. Свинилда е пресъздадена от Надя Винарова и Анна Воробьова.

Декорите на спектакъла са дело на Александър Миленков, а костюмите - на Райна Ракарова-Никова. Диригент е Тодор Хаджиев. Плътно до младия хореограф е тогавашният директор на Народния театър Петър Стойчев, който се заема и с режисурата на балетния спектакъл.

Балетният спектакъл е приет отлично и от публиката, и от критиката. През следващите десетилетия „Копелия” се изнася многократно на почти всички наши балетни сцени. Последната постановка, по хореография на Бисер Деянов, е по повод 80-годишнината на българския балет през 2008 г. в Народната опера.

Любопитен факт е, че при навлизането на цветната телевизия у нас, през 1973 г. група творци решават първият цветен филм да бъде балетен. Те се заемат да заснемат именно „Копелия”. Сценарист и режисьор на постановката е Йордан Джумалиев, хореографията прави Маргарита Арнаудова, зад камерата застава операторът Юри Ангелов.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)