Модерен STEM-кабинет по природни науки бе открит в ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“

Мисия

16-02-2022, 13:54

Снимка:

ПЕГ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Модерен STEM-кабинет по природни науки бе открит в ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ в деня на патронния празник на училището. Създаването му е благодарение на успешно защитен проект по Националната програма "Осигуряване на съвременна образователна среда" в два модула „Подобряване условията за експериментална работа по природни науки“ и Библиотеките като образователна среда на стойност 54 000 лева. Кабинетът разполага с интерактивната система за стерео визуализации, обучителни материали и лабораторни упражнения. Продуктът е комбинация от последно поколение компютърна система и специализиран софтуер със специален 3D стереоскопичен дисплей от ново поколение, които визуализират процеси и явления в 3D формат. Методът STEM е разработен през 90-те години на миналия век, но става все по-популярен по света. В превод абревиатурата STEM /Science, Technology, Engineering, Math/ означава наука, технология, инженерство, математика. 4-те дисциплини се интегрират и чрез симулации на различни ситуации показват на учениците как научните методи се прилагат в ежедневието. Днес учениците демонстрираха механизма, по който работи сърцето, измериха пулса преди и след физическо натоварване, сравниха различни видове тъкани. Разработените чрез STEM умения дават основата за успех не само в училище, но и в живота, защото развиват ключови умения – инициативност, работа в екип, творческо мислене, критичен анализ, общуване, математическа грамотност.

Парични награди и грамоти получиха победителите в обявените по случай празника конкурси – за създаване на художествен текст, за превод, за създаване на клип. Онлайн анкетата за осмокласниците спечели „В“-паралелка, в която се изучават немски и английски език.

„Повишавайте уменията си, увеличавайте знанията си, не губете времето си, наслаждавайте се на живота и почивайте пълноценно“, пожелаха на Златаровци официалните гости на празника. За него в училището дойдоха зам.-областният управител Соня Будева, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, зам.- кметът на община В.Търново Нейко Генчев и директорът на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ Пенка Игнатова, началникът на РУО Розалия Личева, старши експертът по природни науки и екология в РУО Бонка Долчинкова.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)