Георги Вангелов и Биляна Дудова качват категории за „Дан Колов – Никола Петров“

Спорт

16-02-2022, 12:53

Снимка:

БФБ

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Настоящата световната и европейска шампионка Биляна Дудова, както и петия от олимпийските игри Георги Вангелов ще се борят в по-горните за тях категории на турнира „Дан Колов – Никола Петров“, който започва във Велико Търново от утре, 17 февруари.

Дудова ще стартира при 62-килограмовите, където една от основните й съпернички ще бъде лидерката в тази категория Тайбе Юсеин. В началото на сезона двете направиха шампионска дуел, като се изправиха една срещу друга на държавното първенство в Сливен. Оспорваната битка предложи много емоции и напрежение и бе спечелена с инфарктното 2:1 от Тайбе Юсеин, бронзова олимпийска медалистка, световна и двукратна европейска шампионка.

Георги Вангелов, носител на златния пояс „Дан Колов“ от 2019 г., ще стартира при 61-килограмовите. По време на лагера в Тетевен асът ни направи тренировки с индиеца Рави Кумар, от когото загуби на олимпиадата в по-долната категория до 57 кг. По-късно днес ще стане ясно в коя категория ще се бори сребърният медалист от игрите Токио 2020.

Турнирът в свободния стил ще пропуснат двама от водещите ни борци – Микай Наим, който бе покосен от COVID-19 и не успя да се възстанови, както и европейският вицешампион от 2021-а Мирослав Киров. На една от последните тренировки той разтегна връзки на коляното. На тепиха обаче ще излизят всичките ни по-изявени състезатели – Али Умарпашаев (74), Джемал Али (79), Ахмед Магамаев (86), Ахмед Батаев (92), Георги Иванов (125).

В българския отбор дебют на турнира ще направят и много млади състезатели. За първи път на международния тепих ще стартира и натурализираният у нас дагестанец Рамазан Рамазанов, който на държавното първенство през януари спечели безапелационно титлата в категория до 70 кг и бе обявен за най-техничен борец в свободния стил.

При жените единствената отсъстваща ще бъде европейската шампионка от 2020-а Мими Христова, която все още лекува травма. Всичките ни най-добри състезателки обаче ще излязат на турнира. Евелина Николова ще мери сили в категория до 57 кг, в която спечели и бронзовия олимпийски медал от Токио 2020.
При най-леките до 50 кг ще се бори Миглена Селишка. Носителката на световната купа в категория до 65 кг от 2020-а Юлияна Янева ще спори в категория до 72 кг, а Мария Оряшкова ще излезе при 76-килограмовите.

В класическия тим тимът ни ще бъде воден от лидерите Кирил Милов (97), Айк Мнацаканян (77), Едмонд Назарян (60). Надпреварата пропуска Николай Вичев (63), който също не успя да се възстанови от COVID-19.

В последните две седмици мъжете ни имаха лагер в Тетевен заедно с националите на Индия и Алжир. А жените се подготвяха в Благоевград.

От утре до неделя над 400 борци от 35 държави ще си оспорват медалите в 59-то издание на турнира.

Състезанието се завръща в старопрестолния град след 33-годишна пауза, като досега само веднъж е бил домакин на схватките в свободния стил (1989), но никога в класическия.
Достъпът на публиката ще бъде при спазване на всички противоепидемични условия със запълване капацитета на залата до 30 процента, предоставяне на зелен сертификат, PCR или антигенен тест.

Пълният състав на българските отбори може да видите ТУК

Програмата на турнира може да видите ТУК

Срещите ще бъдат излъчвани на живо в сайта на БФ Борба ТУК, както и по телевизия b1b.box. Подробности ТУК

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов