До 18 февруари зрелостниците подават заявления за явяване на матурите

Животът

14-02-2022, 13:01

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Крайният срок за подаване на заявления за явяване на държавните зрелостни изпити (ДЗИ) в 12-и клас е 18 февруари тази година. Дванадесетокласниците от профилирани паралелки задължително трябва да положат матура по български език и литература (БЕЛ) върху учебния материал от общообразователната подготовка в 11-и и 12-и клас. Вторият задължителен държавен зрелостен изпит е по профилиращ учебен предмет по избор, с изключение на български език и литература. За първи път има възможност да се държи втори задължителен държавен зрелостен изпит и по предметите - информатика, информационни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство, но само, ако са изучавани като профилиращи.

Учениците могат да положат по свое желание до два допълнителни държавни зрелостни изпита в зависимост от начина, по който са изучавали предметите, като избират между: български език и литература, чужд език, математика, информационни технологии, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, история и цивилизации, география и икономика, и философия. Така ученик, който е изучавал български език и литература като профилиращ и положи успешно допълнителен държавен зрелостен изпит по този предмет, ще има две оценки от ДЗИ по БЕЛ в дипломата си.

Когато дванадесетокласниците искат да се явят на матура по чужд език, те трябва да посочат и нивото на съответния език по Общата европейска езикова рамка, което зависи от начина му на изучаване. Повече информация за нивата според начина на изучаване на чуждия език са публикувани в сайта на МОН.

Всички ученици от професионални паралелки също задължително полагат матура по български език и литература върху учебния материал от общообразователната подготовка в 11-и и 12-и клас. Вторият задължителен изпит за тях е държавният им изпит за придобиване на квалификация по професия.

Тези ученици също имат право по свое желание да положат до два допълнителни държавни зрелостни изпити върху учебния материал от общообразователната подготовка в средната степен. Те могат да избират от следните учебни предмети: чужд език (английски, френски, немски, италиански, испански или руски), математика, информационни технологии, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, история и цивилизации, география и икономика, и философия. Нивата за матурата по желание по чужд език за учениците от професионалните гимназии също са публикувани в сайта на МОН.

Както всяка година, до зрелостни изпити ще се допускат и желаещи, които в предишни учебни години не са успели да получат диплома. Ще имат право да се явят на матура също хората с диплома за средно образование от чужбина, ако желаят да положат матура по учебен предмет, който не е включен в дипломата им.

Задължителната матура по български език и литература е насрочена за 18 май 2022 г. от 8:30 часа. На 20 май от 8:30 часа е вторият задължителен ДЗИ и задължителният държавен изпит за придобиване на професионална квалификация (в частта му по теория на професията).

Датата и началният час за всеки от предметите за допълнителна матура ще се определят след обобщаване на подадените заявления, информират от МОН.

 Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)