С детски турнир и заупокойна молитва Велико Търново днес отдава почит на Трифон Иванов

Спорт

13-02-2022, 08:40

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

На днешната дата се навършват 6 години от кончината на един от най-сърцатите български футболисти в историята – Трифон Иванов. Само на 50 години бившият капитан на България си отиде внезапно от този свят през 2016 г.

Защитникът на златния ни отбор от 90-те години бе един от големите лидери на онази група играчи, донесли и световна слава на българския футбол. Играл за Етър, ЦСКА, Бетис, Рапид и Аустрия (Виена) и други отбори.

Има 76 мача за България, като най-паметните са на Мондиал 1994 и Евро 1996. Именно той вкара и гола, който класира националния ни отбор за Световното първенство във Франция през 1998 г. - за 1:0 над Русия в незабравим мач.

В памет на Трифон Иванов Община Велико Търново ежегодно връчва награда на млад футболист от школата на „Етър“, а новият футболен терен до Спортно училище „Георги Живков“ вече носи името на екскапитана на националния тим на България. Днес от 9,30 ч. на терена започва детският футболен турнир в памет на Трифон Иванов. Надпреварата няма състезателен характер, неговата цел е спорт и децата да научат повече за една от легендите на родния футбол.

От 11 ч. ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на Трифон Иванов. Ще бъде оформен и възпоменателен кът, пред който ще бъдат положени венци и цветя.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов