Днес е Световен ден на радиото

Животът

13-02-2022, 08:00

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

На 13-ти февруари отбелязваме Световния ден на радиото. Официално тази дата започва да се отбелязва през 2012 г. по инициатива на ЮНЕСКО по случай годишнина от първото включване на ООН в собствен радиоефир.

Любопитни данни показва проучване на радиоаудиторията в България на Нилсен Адмосфер България. Онлайн изследването е непрекъснато и обхваща цялата 2020 г., като данните са събирани на 12 вълни – по една за всеки месец. Всяка вълна се състои от 1000 респондента на възраст от 15 до 69 години от цялата страна, членове на Български национален панел и представители на онлайн населението в България.

88% от запитаните в анкетата споделят, че слушат радио, независимо от това колко често. Радио най-много се слуша в колата и вкъщи, като в колата се слуша ежедневно или няколко пъти седмично от 63% от хората, а вкъщи се слуша също толкова често от 45% от хората. Сред другите места за слушане се нареждат работното място и училището, както и градският транспорт. Хубавото при радиото е, че може да се слуша със слушалки и в движение, което позволява да се слуша почти навсякъде.

Преобладаващата част от радиослушателите (64%) споделят, че слушат радио средно до половин или един час на ден. От 1 до 2 часа радио слушат 13% от респондентите, 9% - от 2 до 3 часа и 14% слушат над 3 часа на ден. Категорично основната причина, поради която слушаме радио, е музиката (71%), а след това се нареждат актуални новини, конкретни предавания, спорт и други. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов