Банките предупреждават за измами в платформите за споделено пазаруване

Крими

12-02-2022, 11:00

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

За измами в платформите за споделено пазаруване предупреждават банките у нас. След бурната размяна на подаръци през месец декември и предстоящата такава на Свети Валентин, е възможно да сме се оказали с ненужни за нас вещи или сме получили по-нов модел уред и искаме да продадем стария, който вече не ни трябва. В тези ситуации прибягваме до предлагането на стоките в сайтове за споделено пазаруване. В такива платформи дебнат и измамници, като често срещана тяхна техника е сделката да бъде осъществена в "новата система за финансови транзакции към платформата". Така те подканват жертвите си да влязат в измамен фишинг сайт, имитиращ реалната платформа и да споделят данни за кредитни и дебитни карти. В крайна сметка, вместо да получи парите за уж продадената си стока, от картите на жертвата биват изтеглени съответните суми.

Банкерите съветват:

Винаги бъдете внимателни за подобен тип измамни техники;

Запознайте се подробно с условията на ползване на избраната от Вас платформа за споделено пазаруване;

Проверете дали платформата наистина поддържа система за разплащане и финансови трансфери;

Редовно проверявайте съветите за сигурност на самата платформа.

Не предоставяйте личните си данни и данни за банковите си карти, както и парола или активационен код за конкретна услуга по телефон или друг дигитален канал за комуникация.

Друг вид измама са фишинг имейлите. Тези имейли изглеждат идентични и подобни на действителни такива за кореспонденция между банките и техните клиенти. Имитират логата, оформлението и стила на действителните имейли. В тях се изисква от Вас да изтеглите прикачен файл или да кликнете върху приложен линк, който Ви отвежда до имитиращ сайт, където бивате подканени да споделите чувствителна информация за банкови услуги, които използвате.

Използва се език, който подтиква към неотложни и спешни действия.

Киберпрестъпниците разчитат, че сте заети с много задачи в забързаното си ежедневие и така по-лесно ще се подведете на измамните им имейли, които на пръв поглед изглеждат истински и достоверни.

ВНИМАНИЕ! 
При използването на мобилни устройства разпознаването на измамен имейл е по-трудно.

Какво да направите?

Бъдете особено бдителни, когато получите имейл, който изисква от Вас да предоставите чувствителна информация (например: потребителско име и парола за онлайн банкирането Ви, данни за Ваша карта, CVV код, 3D SMS код за сигурност и други);

Разгледайте внимателно имейла: сравнете адреса на изпращача с предишни реални съобщения от Вашата банка;

Не кликвайте върху линк в такъв имейл, а въведете ръчно в браузъра си адреса на Вашата банка;

Актуализирайте редовно браузъра и операционната система на Вашите устройства;

Сменяйте периодично (поне веднъж на 3 месеца) паролата си за вход на Вашето онлайн банкиране и използвайте сложни пароли: поне 8 символа дълги, малки и големи букви, цифри и специални символи.

Съществува и любопитната техника Confidence/Romance Fraud
( Романтична измама или измама след спечелено доверие в интернет). Романтичната измама е тази, при която измамникът успява да спечели доверието на жертвата си и да развие интернет романс с нея. След утвърждаване на "връзката", жертвата бива подведена да изпрати пари, лична и финансова информация или предмети, за да помогне на извършителя. Според годишния доклад на FBI
(Федералното бюро за разследване) измамите от този тип възлизат на над 600 хил. долара само от докладваните инциденти в САЩ и това ги нарежда на второ място. Въпреки че в нашата страна няма официална статистика, този вид измами нарастват от началото на пандемията от Covid-19.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов