Великотърновци отвориха раклите на бабите за участие в читалищен конкурс

Животът

12-02-2022, 09:00

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Великотърновци атакуват конкурсът за народни носии "От раклата на баба" на читалището в търговищкото село Стража. Конкурсът търси автентична народна носия и се провежда онлайн, а участието става чрез изпращане на снимки. Основната цел на проявата е издирване, запазване и популяризиране на прекрасните български традиционни облекла, както и специфичните наименования на техните отделни части. Читалището иска да покаже красотата на носията във всичките й разновидности, разнообразие и колорит от всяко едно кътче на България. Заедно с това намерението е да се извадят на показ накитите, престилките, забрадките, полите, потурите ризите, поясите и сукманите, изработени от сръчните ръце на бабите ни.

Според регламента, право на участие имат всички, изпратили една или повече снимки на автентична народна носия от различни етнографски области на страната. Няма ограничение за възрастта на участниците.

Великотърновката Ванина Димова Пехливанова, която е на 20 г., участва в конкурса с работна носия от с. Свирачи, общ. Ивайловград. Носията се състои от чумбер, антерия, фуста и скут (престилка).

3-годишната Мая Ивайлова Светославова от с. Климентово е очарователна в детска носия от бяла памучна риза, с шевици около гърето и на ръкавите. Носията е допълнена от вълнена престилка, пола и елек с шевици, както и кърпа със жълтици и червени памучни чорапи.

В конкурса участва и солистката на Детски танцов състав „Фолклорен извор“ от свищовското село Царевец. Тя е облечена с автентична носия на бежанци от Одринска Тракия, заселили се в село Царевец. Носията се състои от ръчно тъкана риза с бродерия, ръчно тъкан памучен сукман с богата бродерия, вълнена тъкана престилка, тъкани бели чорапи. Цялата група е облечена в автентични носии характерни за село Царевец. Отличителното за тях са предимно тъмните цветове на бродериите и самото облекло.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени в началото на март.
Според броя на харесванията за всяка публикация ще се направи класиране и първите три ще получат по награда и диплом. За всеки участник ще има грамота, уточняват от културната институция.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов