Резервистите в НВУ завършиха началното си обучение в НВУ

Мисия

09-02-2022, 08:30

Снимка:

НВУ

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Удостоверения за завършено начално военно обучение получиха резервистите, които се подготвят в Националния военен университет „Васил Левски“. Обучението на първите български граждани, които са избрали срочната служба в доброволния резерв на Българската армия, започна на 10 януари.

„Уважаеми колеги, горд съм от това, което сте постигнали. Днес вие преминахте един от изпитите във вашата подготовка – началното военно обучение. Предстои ви колективна подготовка. Полагайте усилия и се стремете да показвате добри резултати. За всички вас, които искате да продължите да служите, ще ви бъде дадена възможност да си изберете място в Българската армия. Армията е институция, важна за държавата и която, убеден съм, може да ви осигури бъдеще. Успех на всички!“, каза след церемонията по връчването на удостоверенията бригаден генерал Иван Маламов.

„До момента резервистите придобиха знания и умения за назначение, бойни свойства, устройство на автомат Калашников, начини за придвижване по бойното поле, мерки за безопасност при боравене с оръжие, основи на ядрена, химическа и биологическа защита. Получиха правна подготовка по основни положения от Закона за отбраната и въоръжените сили и Закона за резерва, основни положения от Устава за войсковата служба. Началната военна подготовка им дава и основни умения по строева подготовка“, обясни началникът на Център „Професионално и продължаващо обучение“ във Военния университет подполковник Стефан Маринов. И допълни, че в края на февруари резервистите ще положат и военна клетва.

След първия месец, в който резервистите преминават начална военна подготовка, им предстоят два месеца, в които те ще получат специална военна подготовка за придобиване на квалификация „автоматчик“ за факултет „общовойскови“ и квалификация „номер от разчет“ за факултет „Артилерия, ПВО и КИС“. Доброволната военна служба завършва с три месеца колективна подготовка.

След изпълнението на срочната служба, резервистите могат да бъдат приети на военна служба или на служба в доброволния резерв без провеждане на конкурс. Те ще имат предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация, включително и в органите и структурите в системата за защита на националната сигурност, при постигнати равни крайни резултати с други кандидати от проведената процедура.

Четирима от резервистите, които получиха удостоверения за завършен първи етап, положиха и военната си клетва. По различни причини те няма да продължат в следващите етапи на обучение.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов