9 февруари - Международен ден на стоматолозите

Животът

09-02-2022, 08:30

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Традицията да се отбелязва на 9 февруари Световният ден на стоматолога става все по-популярна. Професионалният празник на зъболекарите се чества в деня на Св. Аполония (St. Apollonia), чийто привлекателен образ е оцелял през вековете.

Аполония била дъщеря на виден служител на Александрия, повярвал в Христа. Според гонителите на християнството, тя давала лош пример на останалите граждани, които трябвало да се придържат към политеизъм и да вярват в божественият император.

Аполония е подложена на тежки изтезания за отказ от християнството, но момичето не трепва пред лицето на смъртта. Тя е помолила да я развържат, за да коленичи и да изпълни изискванията на тълпата. Когато я развързали, смелата жена сама се е хвърлила в огъня. Това се е случилона 9 февруари 249-та година.

Страданията и християнският подвиг на Аполония дотолкова поразили съвременниците и правоприемниците, че се е родила легенда за това, че е достатъчно само да се изговори името на "Аполония", да се помолите на нея и зъбната болка ще отмине. През 300 г. Аполония е канонизирана като светец - денят е 9 февруари.

Древните "стоматолози", използвали прототип на първата си машинка още преди 9000 години. Това неочаквано откритие, направили учени от САЩ и Франция.

Проучвайки намерените в Пакистанската провинция Белуджистан, останките от хора, които живяли 7 - 5,5 хиляди години пр. Хр, те намери в някои зъби, направени почти перфектни дупки с диаметър 1-3 милиметра и дълбочина до 3,5 милиметра.

За изкуството на древните "зъболекари" говори и фактът, че в някои случаи са "лекувани" труднодостъпни корени на зъби, при това една от дупките се е намирала от вътрешната страна на челюстта.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен