РИОСВ повторно ще разгледа искането за изграждане на цех за каменна вата във Върбовка

Животът

07-02-2022, 18:42

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Директорът на РИОСВ – Велико Търново изисква Експертният екологичен съвет повторно да разгледа Доклада за оценка за въздействието върху околната среда (ДОВОС) на инвестиционно предложение „Изграждане на логистична и складова база за каменни фракции, цех за производство на каменна вата, енергоизточник за нуждите на производството, сграден фонд и площадки за находище „Върбовка“, с. Върбовка, община Павликени“, с възложител „Петрургия“ ООД, гр. София.

Резолюцията на директора е на основание чл. 16, ал. 2 от Правилника за функциите, задачите и състава на Експертните екологични съвети към Регионалните инспекции по околната среда и водите, тъй като са налице депозирани особени мнения на двама от членовете на Експертния съвет. В становищата са изтъкнати процесуални пропуски, непълноти на Доклада  по отношение на различни компоненти и фактори на околната среда, както и се обръща внимание на становищата на РЗИ – Велико Търново, Басейнова дирекция – Плевен и Регионален исторически музей – Велико Търново, в които е направено искане на допълване на доклада. Отделно от това, по време на Експертния съвет, Възложителят е заявил, че сондажът, описан в Доклада за оценка за въздействието върху околната среда, няма да бъде включен в проекта, което налага това обстоятелство да бъде изяснено.

Преди насрочване на следващо заседание на Експертния съвет следва да се изискат становища от посочените институции, Възложителят да се запознае с тях и при необходимост да коригира или допълни Доклада.

Инвестиционното намерение за изграждането на цех за каменна вата предизвика поредица от протести на местните жители. Хората се притесняват, че екоравновесието в региона е сериозно застрашено.

Инвестицията от милиони  евро, предвижда изгаряне на тонове отпадъци дневно, като гориво за производство на каменна вата. 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов