Проф. Казимир Попконстантинов става Почетен професор на Православния богословски факултет на ВТУ

Мисия

01-02-2022, 11:28

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Академичният съвет на Великотърновския университет реши да присъди почетното звание „Почетен професор на Православния богословски факултет“ на проф. д.и.н. Казимир Попконстантинов за неговия значим принос за популяризирането, издигането и утвърждаването на името на Православния богословски факултет на университета.

Проф. Казимир Попконстантинов е Почетен гражданин на Варна. Световноизвестният археолог, медиевист и епиграф беше удостоен с най-високото отличие за големия принос за морската столица с проучванията си на два от най-значимите средновековни манастира, посветени на св. Богородица – край с. Равна, Провадийско, и във варненската местност Караач теке, чийто ктитор е св. цар Борис.

Проф. Попконстантинов е откривател на светите мощи на св. Йоан Кръстител, а находката му на остров Свети Иван край Созопол се превърна в световна сензация. Той е сред най-добрите специалисти по средновековна гръцка и българска епиграфика. Носител е на редица престижни отличия, сред които са Кирило-Методиевата награда на БАН за принос в развитието на славистиката и старобългаристиката и авторитетната Хердерова награда за принос в европейската култура.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов