Екопроектът на Велико Търново „Моята градинка“ с десето юбилейно издание

Мисия

31-01-2022, 13:51

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Юбилейно десето издание на екопроекта „Моята градинка“ обявява Община Велико Търново. И през 2022 г. жителите на Старата столица ще могат да преобразят пространствата край жилищните сгради в красиви кътове със зеленина и цветя. Посадъчният материал ще бъде осигурен безплатно.

Молбите за залесяване на терените общинска собственост ще се приемат от 1 февруари до края на месеца. Участие могат да вземат всички собственици на имоти в старопрестолния град, включително и представители на етажната собственост, избрани по установения според нормативните изисквания ред.

Заявленията трябва да бъдат депозирани до деловодството на Община Велико Търново. В тях трябва да има описание както на избрания за облагородяване терен, така и на предпочитания посадъчен материал. Приложени следва да бъдат документ за собственост на даден имот, а ако сградата е в режим на етажна собственост - протокол от общото събрание на собствениците за избор на представител.

След приема на документацията ще бъде направен оглед на пространствата край сградите, а експерти и специалисти от Община Велико Търново ще оценят дали поисканите от великотърновци растителни видове са подходящи за засаждане на избраните места. Ако становището е отрицателно, дръвчетата, храстите и цветята ще бъдат заменени с други.

Ангажиментът за засаждането и последващите грижи по поддържане на получения от Община Велико Търново растителен материал е на одобрените участници.

Проектът за създаването на малки цветни и зелени площи „Моята градинка” стартира през 2013 г. През миналата година бяха одобрени 23 заявления за облагородяване на междублокови пространства. На територията на града са засадени 5 дръвчета и 1 375 броя храстовидна растителност - форзиция, вайгела, хибискус, спирея, тамарикс, люляк, магнолия, индийски люляк, туя, лигуструм и др., както и 632 броя многогодишни растения.

В десетте издания на екопроекта, от 2013-а година досега са облагородени над 170 обществени зони и междублокови пространства по идеи на гражданите. Засадени са над 6300 цветя и храсти, както и повече от 210 дръвчета.

Допълнителна информация великотърновци могат да получат от общинския отдел „Околна среда”, на телефон 062/619-502.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)