Изложба показва любопитни факти от казармените години през соца

Животът

29-01-2022, 11:30

Снимка:

организатори

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Регионален исторически музей–Велико Търново и търновският Военен клуб представят от 2 до 27 февруари 2022 г. в музей „Възраждане и Учредително събрание“ изложбата „Когато момчето става мъж…” Казармата през „ОНЕЗИ” 45 години”.
Неин автор е уредникът от музея д-р Илия Вълев, който изследва наборната военна служба от няколко години насам.

Изложбата е военно-историческа и етноложка и представя любопитни исторически факти, свързани с българската армия през социализма, проследява обичаите и ритуалите, свързани с казармения преход и възмъжаването на момчетата и вътрешноказармения всекидневен живот на войниците.

Във временната експозиция в Конака ще може да се види сбирка от автентични предмети от времето на социализма – униформи, знаци и емблеми на видове и родове войски, войнишко снаряжение и оръжие, лични вещи и др.; информативни документи и интересни фотографии; експозиционни табла с преки спомени и разкази на отслужили наборна военна служба лица. Изложбата има превод на английски, като включена и забавно-развлекателна (игрова) част за посетителите деца.

Изложбата е под егидата и с финансовата подкрепа на Министерството на отбраната на Република България и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело”.

Експозицията ще бъде открита в 16,00 ч. на 2 февруари 2022 г.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"