Виртуална разходка из творчеството на Ганчо Карабаджаков в негова памет представя ХГ „Борис Денев“

Мисия

26-01-2022, 12:39

Снимка:

ХГ Борис Денев

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Преди една година на днешния ден ни напусна известният български художник Ганчо Карабаджаков. По този повод от ХГ „Борис Денев“ в старата столица канят на виртуална разходка из творчеството на бившия заместник-кмет и директор на културната институция.

„В началото на новото хилядолетие непримиримият дух на твореца, острият му и критичен поглед към социалните и обществени процеси в страната ще го подтикнат да „открадне” от времето си за изкуство и да го посвети на работа по актуалните политически теми на деня. Инспириран от мъдростта на предците, интелектуалците и артистите, ще го накара за кратко да поеме поста на заместник-министър по културата през 2002-ра година.

В последствие в двата мандата като заместник-кмет под неговия строг поглед ще премине и кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата, както и редица други важни за града култури събития.

От ХГ „Борис Денев” бихме искали обаче да обърнем внимание на неговото време в галерията. Като директор на тази институция той ще заложи на концепцията за облагородяването и социализирането на пространството във и около галерия „Борис Денев”. Благодарни сме за направеното от него, за идеите и опита, който той остави след себе си. Днес, една година след смъртта на Ганчо Карабаджаков, ние вървим по неговия път, следваме заръките му, опитваме се да превърнем много от мечтите му в реалност.

За творчеството му доц. д-р Ружа Маринска казва: „В панорамата на българското изкуство от последната четвърт на XX и началото на XXI век Ганчо Карабаджаков има свое заслужено място. Споделяйки интереса към старините, иконите, героите от миналото, характерен за мнозина от неговото поколение, той им даде свой личен, разпознаваем прочит. В почерка му има стилизация на формата, стремеж към синтетизъм и дозирана декоративност. Женските му образи са мечтателни и извисени, което ги отпраща към богородичния лик. Творчеството на Ганчо Карабаджаков от последните две десетилетия навлезе в света на притчите, приземени по нашенски, и на делника, видян във вселенски проекции. Гротеската и буйството на цвета завладяха картинното пространство. Душевен финес и интелигентност бележат и поредицата негови автопортрети, които историците на съвременното изкуство не трябва да забравят. Не на последно място този голям художник имаше характер – качество твърде рядко за тукашния климат“.

Благодарни сме, че през изминалата 2021 година имахме възможността да представим на широката публика документален филм-портрет „Карабаджо“ и едноименна изложба, посветена на 70-тата годишнина от рождението на именития български художник Ганчо Карабаджаков. По повод на изложбата огромни благодарности бихме искали да изкажем на художествените галерии в градовете Добрич, Бургас, Ямбол, Сливен, Димитровград, Пазарджик, София и Кюстендил, както и множеството частни колекционери, които ни припознаха в този момент. Днес в памет на Ганчо ще Ви представим една виртуална разходка из неговото творчество, мисли и живот.“ – казват от галерията.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов