Сроковете на валидност на зелените сертификати у нас не се променят

Животът

25-01-2022, 13:33

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Към момента не се предвижда никаква промяна относно сроковете на валидност и действие на зелените сертификати в страната, това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред медиите.

"Това, което е договорено на международно ниво - да бъде скъсен периодът на неговото действие само за цел пътуване и преминаване през границите, по никакъв начин не касае сроковете за България - те не се променят към момента. За България срокът остава с валидност 1 година (12 месеца), а извън страната – 9 месеца", обясни експертът. 

За гражданите с изтекъл сертификат, ако направят бустерна доза, им се издава нов такъв, с който могат да пътуват. За момента сертификатът за бустер е безсрочен, допълни доц. Кунчев.

Препоръчва се валидността на сертификатите за ваксинираните да бъде 270 дни, за преболедувалите - по 180 дни, а за изследваните - до 72 часа от взимането на пробата. От пътниците, които нямат сертификат, ще може да бъде изисквано изследване, извършено непосредствено преди пътуването или до 24 часа след пристигането. Съветът на ЕС предлага общите правила да не се прилагат за пограничните работници, пътуващите с важна цел и децата до 12-годишна възраст.
Европа променя срока на валидност на зелените сертификати. Те вече ще важат 9 месеца. Така европейските цифрови COVID сертификати за ваксинация на 93 хил. българи, чиито ваксинационен курс към 1 февруари е завършен преди повече от 270 дни, няма да бъдат валидни за пътуване в ЕС. Сертификатите за поставена бустерна доза не са ограничени от Европейската комисия със срок на валидност. Посоченото изискване се прилага само при пътуване на територията на Евросъюза, уточниха от Здравното министерство. Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"