Снимки на преподавател в НВУ са включени в пътуващата изложба от национален конкурс

Мисия

25-01-2022, 13:01

Снимка:

НВУ

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Снимки на гл.ас. д-р Георги Баев са включени в пътуващата изложба от националния конкурс „Занаятите не се предават! Шапки долу!“. Фотографското състезание е организирано от Центъра за върхови постижения „Наследство. БГ“, Национално сдружение фотографска академия „Янка Кюркчиева“, Етнографски музей на открито „Етър“ и фондация Photoworld и в него са участвали и любители фотографи, и професионалисти от цялата страна. Изложбата с най-красивите фотоси е подредена във фоайето на Софийския университет, а след няколко седмици предстои тази експозиция да тръгне на турне из цялата страна.

Пет снимки е изпратил за конкурса гл.ас. Георги Баев, от които одобрени за изложбата са четири. На кадрите той е запечатал четирима занаятчии, които работят в Етнографския музей на открито „Етъра“ в Габрово. „Избрах да снимам занаятите кожухарство, грънчарство, каменоделство и иконопис и не случайно направих снимките в „Етъра“. Когато попаднах на обявата за конкурса, в нея беше написано, че състезанието ще има официален старт и по време на това откриване, всички фотографи, които се намират в момента на територията на комплекса, ще могат да снимат на воля. Занаятчиите са предупредени да съдействат на всички. И аз отидох, защото е много възможно по друго време хората да не бъдат чак толкова търпеливи и да спрат работата си, за да ми позират“, разказва гл.ас. Георги Баев, който е преподавател по философия в катедра „Национална и регионална сигурност“ в Националния военен университет.

Когато отишъл в „Етъра“, Георги Баев разбрал, че ще се конкурира с много добри професионални фотографи и решил, че тази фотосесия за него може да е отличен урок. „Затова питах, гледах, упражнявах се, исках съвети и нито един от фотографите, до които се докоснах, не ми отказа помощ. Направих много кадри, майсторите наистина бяха търпеливи и се съобразиха с всички наши изисквания и капризи“, усмихва се гл.ас. Баев.

След това изпратил кадрите, които избрал съвсем интуитивно и преди време получил съобщение, че е одобрен да участва в изложбата. „Аз така интуитивно и снимам все още, защото имам фотоапарата от едва няколко месеца. Засега се занимавам сам, чета, гледам снимки на професионалисти и снимам. Дори година не съм навъртял с този фотоапарат и съм толкова далеч от професионализма, че наистина не очаквах да съм част от тази експозиция. Особено, след като разбрах колко сериозно е било журито“, признава Георги Баев.

Селекцията на снимките е била проведена напълно анонимно. А след подреждането на паната, Георги Баев е получил покана да изпрати още свои кадри, защото организаторите са решили да разширят мащаба на експозицията. Тя ще бъде официално представена на 18 април в бившия Царски дворец в София в Международния ден за опазване на културното богатство. За това откриване са поканени всички фотографи, които имат включени кадри в изложбата.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов