Днес е Международен ден на прегръдката

Животът

21-01-2022, 07:12

Снимка:

pixabay

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

21 януари е Международен ден на прегръдката – този акт на обич, съпричастност, извинение, грижа, който ни съпътства от първия миг на нашия живот до последния. За първи път празникът е отбелязан в САЩ. Годината е 1986, а съвсем скоро след това е приет от другите държави и се превръща в международен празник. На този ден хората по света даряват с прегръдка близките, приятелите си и дори непознати хора, вярвайки че няма нищо по-силно от прегръдката и знаейки за почти вълшебното ѝ въздействие върху психическото и физическото здраве.

 

Защо прегръдките са полезни за здравето? Докосването и сливането на телата помага да се успокоим, увеличава чувството за сигурност, премахва притесненията и страха, дава надежда, че не сме сами и че ще се справим с всяко предизвикателство.

 

Прегръщаните хора се чувстват обичани, значими, ценени и важни, те имат както по-добро самочувствие, така и по-рядко страдат от фобии, ниска самооценка и психически заболявания. Психическото състояние е важно, колкото и физическото, защото има пряко въздействие върху него. Здравият дух води до здраво тяло, което прави ползата от прегръдката в емоционален план толкова важна.

 

Прегръдката е мощен двигател на имунитета. Хората, които са прегръщани и прегръщат, по-рядко страдат от вирусни и простудни заболявания и имат по-ефективни естествени защитни сили на организма. Прегръдката почти магически стимулира имунната система, която е от ключово значение за здравето.

 

Прегръдката ни прави по-щастливи. По време на прегръдка се произвежда в хипоталамуса и се секретира от хипофизната жлеза хормонът окситоцин, който е от ключово значение и за двата пола. Свързан е с репродуктивните функции, играе важна роля в процесите на раждане и кърмене, както и увеличава привързаността, чувството за близост и щастие между партньорите. Липсата на хормона е в основата на някои психични заболявания – факт, който увеличава значимостта му, както и тази на прегръдките, водещи до повишената му секреция.

 

Прегръдката редуцира нивата на стрес. Всеизвестно е, че дистресът е в основата на множество психични и физически страдания и води до редица хронични заболявания. Понижаването на нивата на стреса е важно предимство на прегръдката. Прегръдката може да намали чувството за болка – и физическа, и психическа. Тя помага за преодоляване на мъката. Хората, които се прегръщат след сполетяла ги беда, я преодоляват по-лесно и с по-малко последствия за здравето си и се възстановяват по-бързо.

 

Прегръщането увеличава интимността, доверието и чувството за близост между партньорите. Подобрява взаимоотношенията и поддържа връзката здрава. Счита се, че прегръдките помагат на младите майки да се справят по-лесно със следродилната депресия и да имат повече кърма, както и за по-леко и безпроблемно износване на плода и раждане. Прегръдките намаляват нивата на кортизола в кръвта.

 

Прегръдките са важни за бебетата, помагат им да пораснат и ги карат да се чувстват спокойни и защитени. Прегръщайте се! Това е най-чистата форма на доверие, с която да покажете на някого колко е важен за вас.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов