От понеделник паркове, детски съоръжения и спортни игрища в Горнооряховско остават на тъмно

Животът

20-01-2022, 20:11

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Заради високите цени на електроенергията, Общинска администрация Горна Оряховица ще предприеме необходимите мерки за намаляване на потреблението. Това съобщава кметът инж. Добромир Добрев:

„Още от вчера, с моя заповед, всички общински сгради преминаха на един източник на отопление. Ресорните зам. кметове, ръководителите на звена и началника на общинската охрана ще следят за спазването на заповедта, която ще важи до 31.03.22г. Ще се правят и регулярни проверки.

Oт 24.01.22г всички паркове, детски съоръжения и спортни игрища няма да бъдат осветени от 23:00ч до 05:00ч.

От вчера фирма „Хит ООД“ анализира и сравнява партидите за ел. енергия на уличното осветление, която сме консумирали минали години и тези, които получаваме сега. Там, където има разминаване, ще започнат проверки. При установяване на злоупотреби, ще се предприемат необходимите мерки. Пред съответния адрес, където има незаконно присъединяване към уличното осветление, ще бъдат изгасени лампите и тези участъци няма да бъдат осветени. Проверките ще са ежедневни.

Призовавам всички граждани, които имат съмнения, че някъде има незаконно подвързване към уличната мрежа, да подават сигнал в Общинска администрация.

Другата мярка, с която целим намаляване на ел. енергията, е подмяна на уличното осветление на главните артерии в Горна Оряховица. Според справка и анализ на фирма „Хит ООД“ , ако се подменят около 700 лампи, електрическата енергия ще спадне до 3 пъти на подменените участъци. Това са 150- ватови лампи, които ще се заменят с 50-ватови диодни лампи. Мощността им може да се регулира, затова от 23ч до 04.30ч. тя ще пада до 30W.

Екип ще направи и анализ на партидите на използвана ел. енергия от декември 2020г. и същия месец на 2021г. Там, където има разминаване, ще се назначи комисия, която ще направи проверка. Ще се предприемат и необходимите мерки.

От скоро и един казус се коментира в социалните мрежи, който искам да изясня. Община Горна Оряховица не е кандидатствала по проект за енергийна ефективност на уличното осветление, защото преди няколко години кандидатствахме по друг голям проект за подмяна на типа управление на уличното осветление. Тогава се сменяха дроселни табла по фонд „Козлодуй“. След реализирането на проекта, през следващите 5 години Общината не можеше да кандидатства по други програми и фондове за енергийна ефективност на същия тип услуга.

През тази година изтича устойчивостта на програмата и затова сме заложили извършването на енергиен одит. В Плана за устойчивост и развитие се предвижда подмяна на осветлението на по – голяма част от Общините и ще изготвим проект, с който да кандидатстваме.

Заради непостоянната цена на електроенергията, Община Горна Оряховица ще изиска от елеткроразпределителното дружество ЕНЕРГО – ПРО при отчитане на ел.енергията от главния електромер да присъства и представител на Общината. Ще уведомим с официално писмо дружеството за това намерение.

Много от Общините в страната вече приложиха по – драстични мерки срещу високите цени на електроенергията като спиране на уличното осветление. Докато нямаме яснота каква ще бъде компенсацията от държавата, нашето предложение за икономии от електричеството са тези мерки.

Очаквам мнението и на общинските съветници.“ – казва инж. Добрев.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)