Отличиха Община Свищов в конкурс за добри практики за 2021 година в категория „Социална отговорност“

Мисия

20-01-2022, 15:14

Снимка:

община Свищов

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

На церемония, която се проведе в Конферентния център на Capital Fort, в гр. София се състоя официалното връчване на наградите на Института по публична администрация от Конкурса за добри практики в администрацията 2021 година. На събитието Община Свищов беше отличена с грамота за участието си в категория „Социална отговорност“ и бе представена от Анелия Димитрова и Маргарита Перникова – експерти от Община Свищов и членове на екипите по проектите.

Конкурсът за добри практики на Института по публична администрация се организира в три категории: „Управление на хората“, „Технологични решения за открито управление и административно обслужване“ и „Социална отговорност“. Общо 47 практики се състезаваха в тях. Община Свищов се състезава в категорията „Социална отговорност“, в която участваха 23 практики. Практиките в областта на социална отговорност представят разнообразни инициативи, които надхвърлят регулаторната рамка, в която работи организацията. Представената практика „Създаване на нова социална услуга Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване в община Свищов“ е показателна за реализиране на целенасочена устойчива социална политика на общинското ръководство и администрацията като основен приоритет. Реализирана в два основни етапа тя е допълващ щрих към огромната палитра от предоставяни социални услуги в община Свищов.

Първият етап е през периода 2019-2020 г., в който се извършиха дейности по ремонт, реконструкция и модернизация на неизползваемата сграда общинска собственост на ул. „Княз Борис І“ №36 и превръщането и в съвременен център, отговарящ на всички функционални изисквания на Министерството на труда и социалната политика за предоставяне на социална услуга и подкрепа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване в среда близка до домашната. В единични и двойни стаи са разположени 15 електрически болнични легла с пет функции, специални матраци, болнични шкафчета и маси за хранене, телевизори, мебели и санитарни помещения отговарящи на стандартите за обгрижване на хора с увреждания. Обособени са медицински кабинет, манипулационна стая, за персонала, помещение за разливане на храната, дневна, трапезария, перално помещение, товарен и пътнически асансьор. Проектът за реализиране на първият етап беше финансиран по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 в размер на 526021,07 лв. и собствен принос на община Свищов в размер на 278 316,25 лв.

Вторият етап започна през м. юли 2021 г., когато с откриването на ЦГВХНС „Св. Иван Рилски“ стартира същинската грижа в подходящата социална инфраструктура с капаците 15 места. За настанените потребители на социалната услуга възрастни хора над 65 години, с ограничения или в невъзможност за самообслужване, поради старост, хронични заболявания или увреждане се грижи персонал от 14 човека. Иновативната социална услуга от резидентен тип се реализира по ОП „Развитие на човешките ресурси“, по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Нова дългосрочна грижа за възрастните и хората с увреждания – Етап 2 – предоставяне на новите услуги”, по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020. Стойността на проекта е в размер на 271 000,00 лева, а неговата продължителност – 14 месеца, от които предоставяне на услугата – 12 месеца.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)