Концерти, спектакли и изложби в юбилейната година на великотърновския театър

Мисия

20-01-2022, 11:43

Снимка:

МДТ

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

 

Три знакови годишнини ще отбележи през 2022 година екипът на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Тази година се навършват 125 г. от рождението на Кисимов, 70 г. от създаването на професионален драматичен театър в старата столица и 50 г. от откриването на музикално-драматичния театър. Поредица от празнични концерти, спектакли и изложби подготвя ръководството на МДТ по повод честванията, а кулминацията на тържествата ще бъде през юли, съобщи директорът Васил Вълчев.

Първото премиерно заглавие за юбилейната 2022 г. е спектакълът «Не сме от тях», създаден по емблематичните Чудомирови разкази «Без късмет» и «Не съм от тях». Творческата идея е на гост-режисьора Невена Митева, която е автор и на сценичната версия на постановката. Премиерата на постановката с участието на артистите от драматичния състав е на 17 февруари.

След това режисьорът Бойко Илиев започва работа по възстановяването на постановката «Хъшове» по мотиви от повестта „Немили-недраги” на Иван Вазов. Спектакълът е посветен на 125-годишнината на Кисимов, който е роден на 16 април 1897 г. в старата столица, и ще бъде изигран отново пред публика в навечерието на юбилея. „Хъшове” е любимата пиеса на Кисимов, а ролята на Странджата е сред емблематичните образи, които той е пресъздал на театралната сцена. През 1919 г. великият актьор изпълнява за първи монолозите на Странджата в читалищното театро в Търново, а през годините тази пиеса се превръща в негова съдба. За първи път играе Странджата в Народния театър „Иван Вазов” през 1931 г., а след това още поне пет пъти се е превъплъщавал в любимия образ на търновска сцена, припомни Васил Вълчев.

Спектакълът «Амадеус» по Питър Шафър и музика на Моцарт е другото ново заглавие в афиша на великотърновския театър. Той ще бъде поставен от режисьора Бойко Илиев, който е автор и на сценичната адаптация, а в него ще участват артисти, солисти и оркестър на МДТ. Диригент на постановката ще е Георги Патриков. С «Амадеус» екипът на МДТ ще представи на Царевец в рамките на Летния фестивал на българските оперни театри «Сцена на вековете». Театърът ще участва във фестивала и с класическата оперета «Графиня Марица» на Калман, чиято възстановка ще започне през юни.

В чест на трите годишнини МДТ ще подготви и празничен концерт-спектакъл    с режисьор Бойко Илиев и диригент Георги Патриков, който ще бъде представен на 14 юли. В празничната програма са включени поредица от изложби с костюми и реквизит, театрални афиши, архивни снимки и документи. В близките месеци ще излезе от печат и поредната книга на актьора и летописец на театъра Иван Митев. Подготвя се и юбилеен сборник на МДТ «Константин Кисимов».

Васил Вълчев припомни, че на 14 юли 1952 г. официално започва да функционира Професионалният Окръжен народен театър във Велико Търново, който се помещава в сградата на читалище „Надежда“. Негов първи директор е артистът Никола Шиваров, а в трупата са привлечени актьори от различни населени места в региона, както и от Народния театър „Иван Вазов“. Първото заглавие в афиша на новосъздадения театър е пиесата „Любов“ на Орлин Василев, чиято премиера е на 18 септември 1952 г.

През 1971 г. е построена новата сграда на театъра в центъра на Велико Търново, а първото изиграно представление в нея е „Под игото“ по романа на Вазов. Това става на 20 април 1971 г. На 5 юни 1971 г. е официалното откриване на сградата, а това става с празнично шествие от читалище „Надежда“ до центъра. Година по-късно театърът е обявен за драматично-музикален, а щатът е разширен с много солисти, балетисти, голям оркестър и хор. „Службогонци“ е първото заглавие в афиша на музикалния състав. Премиерата на мюзикъла е на 24 декември 1972 г., а с него е открита новата музикална сцена в града.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)