С 23% са се увеличили погребенията през 2021 г. в община Велико Търново

Мисия

18-01-2022, 08:30

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Увеличили са се погребенията през последните две години в община Велико Търново. Това сочат анализите на общинското дружество „Обредни дейности“. Процентно увеличението през 2020 г. спрямо 2019 г. е с 15%, а за 2021 г. спрямо 2020г. е с 23%. Ковид кризата, влошената икономическа обстановка, растящите цени на горивата и енергоносителите, както и размерът на минималната работна заплата неминуемо ще доведат до увеличение цената на почти всички услуги, предлагани от дружеството. 74% от приходите са свързани с услугите, а те от своя страна са свързани с персонала и техниката, с която разполага фирмата.

Сериозен проблем, пред който е изправено предприятието, е липсата на работна ръка на пазара на труда. „Изпитваме затруднение при запълване на щата, конкретно за длъжността „гробар“. Това е продиктувано от факта, че се работи на открито, при неблагоприятни метеорологични условия: студ, вятър, дъжд, сняг - през зимата и високи температури през лятото. Сериозно е и психическото натоварване свързано с погребването на покойници и контакта с опечалените техни близки. Начинът да бъде решен той е увеличение на заплащането на труда.“ – се посочва в бизнес програмата на дружество „Обредни дейности“ за 2022 г., който ще бъде представен на заседанието на Великотърновския общински съвет на 27 януари.

На тази база през 2022 г. очакваните приходи на дружеството са 660 000 лв., а очакваните разходи - в размер на 620 000лв.  

Дружеството разполага с модерна минусова хладилна камера с капацитет за трима покойници, която осигурява нужното качество при съхранение на покойниците. Необходимо е модернизиране на съществуваща хладилна камера, която да се използва при нужда, а такава при увеличения брой тъжни събития, особено през летните месеци от годината е на лице.

За 2021г. пазарният дял в процентното съотношение между “Обредни дейности” ЕООД и частните агенции е 42% към 58%.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов