Проф. Костадин Ангелов: В целия план на правителството се говори за легла, а никъде не се говори за лекари

Мисия

17-01-2022, 13:48

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

„Националният план за справяне с ковид кризата е изграден на база пълняемост на интензивни легла и това създава много измамно усещане, защото тези легла се запълват последно и, слава Богу, много пациенти не стигат до там. Но когато се запълнят нормалните ковид отделения, тогава системата спира да работи.“ – това коментира бившият здравен министър проф. костадин Ангелов, който днес има приемна за гражданите на Велико Търново.

„Този план е изготвен от хора, които не познават как работи системата и не познават принципа на движение на хората по време на пандемия. Говори се при пълняемост на интензивни легла в една болница пациентите да се транспортират в болница в друга област - пренасянето на болен човек с дихателна недостатъчност, който трябва да бъде интубиран, е тежка и непосилна задача, изисква се специална апаратура в линейните. Във Великотърновска област реанимационните легла са 8, със свръх усилия те могат да станат 10. Интензивните легла са 18, но това не са реанимационни легла – разликата е голяма. В момента от 8-те реанимационни са запълнени 6 – т.е. почти 80% са заети и областта трябва да е в тъмночервената зона, според този план, което е нелогично. В същото време в София имаме най-много реанимационни легла – от всичките 1200 в страната половината са там. Категорично този план противоречи и на Закона за здравето.“ – коментира  проф. Ангелов.

Според хирурга управляващите са проспали много време в търсенето на вълшебен план, вместо да подходят с реални действия.

„В последните години държавата закупи достатъчно респиратори и в лечебните заведения кислоролните системи трябваше да са разширени и тези респиратори да чакат пациенти. Но това не се направи. Няма реални действия, имаме само пожелания, затова не съм оптимист пред прага на петата вълна. В целия план се говори за легла, а никъде не се говори за лекари. Трябваше да се впрегнат ресурсите на държавата, за да бъдат мотивирани лекарите. А не да разбираме през декември, че бюджетите на болниците са намалени.“ – беше категоричен депутатът от ГЕРБ от Великотърновския район.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов