РЗИ : Непълноценно и дисбалансирано е храненето в детските градини и училищните столове в областта

Животът

16-01-2022, 11:30

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Изготвена е оценка на храненето на децата на възраст от 0 до 3 години в детските ясли на територията на областта въз основа на месечните им продуктови набори. Това са направили експертите в РЗИ – Велико Търново през последното тримесечие на 2021 г.
В по-голямата част от детските ясли в област Велико Търново под препоръчителните среднодневни норми е консумацията на пресни зеленчуци (83%), ориз ( 83%), готварска сол (67%) и мляко (67%); над норма са: брашно (83%); картофи (83%); захар (67%). Храненето в наблюдаваните детски ясли е дисбалансирано, е изводът на специалистите в РЗИ.

Изготвена е оценка на храненето на децата на възраст от 3 до 7 години в 10 детски градини в областта. Положителните тенденции в сравнение с предходни години са повишение в консумацията на картофи – в 78%
от детските градини консумацията е в норма, за сравнение през предходната година в норма е била консумацията им
едва в 40% от детските градини. Леко повишение се отчита в консумацията на пълнозърнести храни - 56% (40% 2019 г.), в 67% от наблюдаваните градини вече включват в храненето на децата ядки, макар и в ниско
количество.
Под долната граница на препоръчителните среднодневни стойности е консумацията на: мляко и млечни продукти – в 67% от наблюдаваните детски градини; в 78% от детските градини консумацията на храни, богати на белтък, дължащо се на поднормената консумация на яйца (89%), риба (56%) и все още ниската консумация на ядки; сол - в 67%; пресни зеленчуци в 55% от детските градини. Над възрастовите норми е приемът на захар и пресни плодове.
В детските градини дисбалансът на макронутриенти е за сметка на повишениия прием на въглехидрати, респективно калории и на по-ниския протеинов прием.

Храненето в по-голямата част ученическите столове (70%) в област Велико Търново е непълноценно. Добрите практики за здравословно ученическо хранене са в училища, в които на място се приготвя храната. Менютата, по които се приготвя храната, са дисбалансирани. Приемът на храни не е съобразен с примерния продуктов набор.
Небалансираното хранене, предлагано от кетъринговите фирми в ученическите столове, е рисков фактор за развитие на хронични незаразни болести, свързани с храненето.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов