Димитър Николов: Възможността за подем на областта в икономически аспект става все по – трудна

Мисия

14-01-2022, 14:16

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Концесионните договори следва да се изпълняват стриктно и от двете страни, а не да се прехвърлят на трета. В този смисъл Министерството на транспорта и съобщенията няма да препоръча на Министерския съвет смяна на концесионера на Летището в Горна Оряховица.

Това стана ясно по време на днешния парламентарен контрол от отговор на ресорния министър Николай Събев на въпрос, зададен му от народния представител Димитър Николов.

„От изключителна важност за развитието на регион Велико Търново е нуждата от започване на реалното изпълнение на концесионния договор за Летището в Горна Оряховица. Ролята на Международното летище е един естествен портал за икономическия подем и растеж на регион Велико Търново.

Затова за мен и жителите на област Велико Търново беше изключително важно да разберем на какъв етап са разговорите за промяна в собствеността на концесионера, има ли официално предложение или писмо за намерения от потенциалния инвеститор. Този въпрос зададох на транспортния министър Николай Събев. За съжаление отговорът му ме притесни.

Разбирам, че държавата категорично отхвърля намеренията на „Ювелис груп“ да придобие дялово участие във фирмата концесионер на летището. Това ме кара да се замисля дали трябва държавата ни, по време на криза, да стопира толкова голяма инвестиция от чуждестранен концерн!?

Възможността за подем на областта в икономически аспект става все по – трудна. Летището в Горна Оряховица е с близо 100 годишна история и е от стратегическо значение за развитието и икономическия растеж на региона. Притеснява ме и още нещо - в края на миналата година с постановление на Министерски съвет се отпуснаха 2.6млн лв. за летището в Русе, което е със статут на летищна площадка и се стопанисва от общината. Това ме навежда на мисълта, че идеята за Интермодален терминал в Горна Оряховица може да се окаже реализирана, но в друга посока.“ – коментира депутатът от ГЕРБ-СДС Димитър Николов.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов