Кметът на Г. Оряховица: Категорични сме, че в областта има достатъчно подготвени специалисти, които могат да управляват ВиК

Мисия

12-01-2022, 18:58

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Шестима кметове на общини скочиха срещу избора на управител "парашутист" на ВиК "Йовковци"

Шестима кметове на общини във Великотърновска област скочиха срещу избора на управител "парашутист" на ВиК "Йовковци". Негодуващите управници на Горна Оряховица, Павликени, Лясковец, Полски Тръмбеш, Златарица и Сухиндол изразиха позицията си до Министерството на регионалното развитие и благоустройството от избора на новия управител на “ВиК Йовковци” Атанас Стоев. Той който трябваше да поеме поста след пенсионирането на предишния управител. Бившият кмет на Харманли и бивш управител на ВиК Хасково спечели конкурса, обявен от МРРБ, на който се явиха 11 кандидати. Кметовете са категорични, че Стоев не е запознат с проблемите на местния ВиК сектор и не се ползва с доверието на акционерите.

„В качеството си на кмет на Община Горна Оряховица- съдружник, притежаващ най – много дялове във „ВиК Йовковци“ ООД гр. Велико Търново след държавата, изказах възраженията си към МРРБ срещу избора на г-н Атанас Стоев за управител на дружеството.

Притесненията ми идват от факта, че съдружниците - общини не сме запознати с мотивите за назначаването му, както и с концепцията за развитие на дружеството. Проблемите във водоснабдителната мрежа в областта са едни от най – тежките и наболели през последните години.

Въпреки опита му във ВиК сектора в гр. Хасково, г-н Стоев не е постигнал добри резултати в ръководеното от него преди години водоснабдително дружество.

Още петима мои колеги - кметове на Общини от Областта, се обявиха против въпросното назначение. Очакваме МРРБ да преразгледа решението си. Категорични сме, че в област Велико Търново има достатъчно подготвени специалисти, които могат да поемат управлението на дружеството.“ – мотивира своите възражения кметът на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.

Отменено е общото събрание на акционерите на ВиК, което на 14 януари, трябваше да утвърди управителя. Държавата има 51 % от дружеството, останалите са на общините. Очаква се да бъде определен временно изпълняващ длъжността и да бъде обявен нов конкурс. Междувременно ВиК асоциацията отново върна бизнес плана за развитие на водоснабдителното дружество за регулаторния период от тази до края на 2026 година.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов