Плащат на 1 февруари добавката от 75 лв. на ваксинираните пенсионери

Животът

12-01-2022, 18:00

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Националният осигурителен институт работи еднократната добавка от 75 лева за ваксинираните пенсионери да бъде изплатена още на 1 февруари, съобщи пред журналисти управителят на НОИ Ивайло Иванов, който участва в заседанието на парламентарната комисия по труда и социалната политика. Министерството на здравеопазването трябва да предостави данните за ваксинираните пенсионери до 25 януари.
Добавката ще бъде изплащана на първо число и в следващите месеци. Пенсионерите, които получават пенсии по банков път, ще получат добавката в сметките си, а останалите - в пощенските клонове. Там ще бъде направен график за получаване на парите. Пенсионерите не трябва да подават заявление за получаването на средствата, нито да изпращат зелен сертификат или други здравни документи до държавните институции.
Разработва се документ, с който хората ще могат да разграничат пенсията си от добавките, които получават заради ковид кризата и за насърчаване на ваксинацията, тъй като тези добавки нямат нищо общо с осигурителната система и трябва да се разграничават от пенсията. Чрез ПИК на НОИ те могат да направят проверка за парите, които получават, и каква част от тях е подпомагане, а не пенсия.
През февруари пенсионерите ще получат и разяснение коя добавка е за януари, за да допълни пенсиите им до сумата, която са получавали през декември.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)