Първите кандидат-резервисти за срочна служба в армията влязоха в НВУ

Мисия

10-01-2022, 17:02

Снимка:

НВУ

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Първите кандидат-резервисти за срочна служба в доброволния резерв на Българската армия влязоха в Националния военен университет „Васил Левски“. До края на юни те ще преминат три етапа на военна подготовка. След изпълнението на срочната служба, резервистите могат да бъдат приети на военна служба или на служба в доброволния резерв без провеждане на конкурс. Освен това те ще имат предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация, включително и в органите и структурите в системата за защита на националната сигурност, при постигнати равни крайни резултати с други кандидати от проведената процедура.

„От днес започва изпълнението на Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България. Поставяме началото на една нова задача, с която е натоварен Националният военен университет, а именно да постигнем добра подготовка на бъдещите резервисти. Те ще преминат три етапа на подготовка – начална, специална и колективна, ние ще дадем всичко от себе си, за да бъдат те отлични войници и се надявам, когато излязат от тук, да си тръгнат удовлетворени от престоя си в Националния военен университет“, коментира началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов. След това допълни, че вторият курс за резервисти в Българската армия е планиран за месец юли, като целта е през шест месеца доброволният резерв да бъде попълван с нови желаещи.

Кандидат-резервистите бяха посрещнати тържествено на Строевия плац на НВУ. На церемонията присъстваха зам.-министърът на отбраната Александър Петков, зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков, Великотърновският митрополит Григорий и областният управител Людмила Илиева, която подари на началника на НВУ бригаден генерал Иван Маламов икона на свети Георги.

Зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев прие строя на курсантите от Националния военен университет и след това приветства първите български граждани, изявили желание да служат в доброволния резерв на Българската армия.

Началната им подготовка продължава един месец – до 10 февруари, като на 8 февруари те ще положат военна клетва. След това на резервистите предстоят два месеца специална военна подготовка за придобиване на квалификация „Автоматчик“ за факултет „Общовойскови“ и квалификация „Номер от разчет“ за факултет „Артилерия, ПВО и КИС“. Доброволната военна служба завършва с три месеца колективна подготовка.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов