25 години от паметния 10 януари 1997 г.

Животът

10-01-2022, 07:30

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

На 10 януари 1997 г. президентът д-р Желю Желев отказва да даде на БСП мандат за съставяне на ново правителство. В този момент България вече е изпаднала в политическа и финансова криза. Големите градове са обхванати от протести, блокирани са пътища и улици. Държавата е на прага на хиперинфлацията, след като за по-малко от два месеца цената на 1 долар от 500 достига до 3000 лв.

На 3 януари парламентът, в който мнозинство има БСП, отлага гласуването на предложената от СДС „Декларация за национално спасение” от „национална катастрофа”. На 8 януари парламентарната група на социалистите номинира за премиер в оставащия двегодишен парламентарен мандат Николай Добрев, който по това време е министър на вътрешните работи в кабинета в оставка на Жан Виденов.

На 10 януари президентът д-р Желю Желев, чийто мандат изтича на 21 януари, обаче отказва да даде на БСП мандат за съставяне на ново правителство, макар че е задължен по Конституция. Опозицията обявява начало на национална политическа стачка, призовава към гражданско неподчинение и организира протестно шествие срещу Народното събрание. То завършва с обкръжаване на сградата и с опит за погром и палеж.

Протестиращите щурмуват сградата на парламента, в която заседават депутатите, чупят прозорци и врати и пробиват охраната. Полицията и вътрешни войски се намесват и със сила разпръскват демонстрантите.

На 28 януари 1997 г. президентът Петър Стоянов, който встъпва в длъжност седмица преди това (22 януари) връчва на Българската социалистическа партия мандат за съставяне на правителство. На 4 февруари БСП изненадващо връща мандата. Политическите сили подписват споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори през април с.г.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов