4 години след разстрела на Петър Христов не е заловен нито килърът, нито поръчителят

Крими

08-01-2022, 09:00

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Днес се навършват 4 години от убийството на бизнесмена Петър Христов. 49-гoдишният мъж бe прocтрeлян нa 8 януaри 2018 г. прeд oфиca cи нa ул. "Рaлeвицa" в Coфия. Килърът, кoйтo ce e криeл в cъceдeн cтрoeж, улучва c пeт куршумa бизнecмeнa. По Христов е стреляно с чешки картечен пистолет "Скорпион“. Такова автоматично оръжие се използва от професионални убийци за мокри поръчки.
Рaзcлeдвaнeтo ce вoди cрeщу нeизвecтeн извършитeл. Хриcтoв бе бивш вoeнeн, имаше компании в oхрaнитeлния и строителния бизнec, нeгoво бe и великотърновското млекопреработвателно предприятие "Лaктимa". Той учacтвa активно и в някoлкo cтрoитeлни прoeктa в cъдружиe c изрaeлcки бизнecмeни. Депото за отпадъци във Велико Търново, открито през 2016 г., е най-мащабният проект, в който дружество на Христов е участвало. Изграждането на депото бе за над 33 млн. лв.

Петър Христов бе човекът, заради когото в края на 2009 г. МВР разби недосегаемата дотогава банда "Наглите“. Бизнесменът лично е завел при ченгетата свидетеля Найден Недев, за да издаде "Наглите“. Той бил част от бандата. Недев, заедно с друг член на "Наглите“ - Валентин Михайлов – Ихтиманския, впоследствие станаха защитени свидетели. Благодарение на показанията на Найден Недев ченгетата влезли в дирите на похитителите, като първият, който попаднал в капана им, бил Ивайло Евтимов – Йожи.

Петър Христов е роден на 17 ноември 1968 г. в Силистра, израснал е в Самоводене. Възпитаник е на средното сержантско военно училище в Горна Оряховица и на Висшето военно училище във Велико Търново. Завършил е пълния курс на обучение със степен магистър по финанси в Стопанска академия “Д. Ценов" в Свищов. През 2008 г. е удостоен с наградата "Велико Търново" за принос в развитието на града, а през 2009 г. – с на приза "Дарител“ на Националното сдружение на общините.

Петър Христов бе и един от основните спонсори за лечението на Мануела Горсова в Израел, младото момиче, което пострада тежко, след като шампионът по фигурно пързаляне Максим Стависки го блъсна на пътя.

Христов бе член на Съвета на настоятелите на Великотърновския университет и на консултативния съвет към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

Най-вероятната версия за показното убийство на бизнесмена Петър Христов е свързана с неуредени сметки по сделка. Това обяви година след убийството тогавашният директор на Националната полиция главен комисар Христо Терзийски. До днес, обаче, 4 години след разстрела, не е заловен нито килърът, нито поръчителят.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов