1178 кг храни събра кампанията „Купи и дари“ на Ротаракт Велико Търново

Мисия

07-01-2022, 12:50

Снимка:

Ротаракт

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

През декември се реализира традиционната инициатива “Купи и дари”, организирана от Ротаракт клуб. Кампанията бе активна от 01.12 до 26.12 2021г. и както винаги бе насочена към хора в нужда. Кампанията е национална и се организира в много други градове в България два пъти в годината – покрай Коледните и Великденските празници.

Почти цял месец на касите в магазини Класико, Стиви и Хаджирадеви младите доброволци бяха поставили брандирани колички, в които жителите на различни квартали да поставят продукти от първа необходимост. Така всеки желаещ можа да бъде част от добрата кауза. Общото количество на събраните храни тази зимна кампания е 1178кг., от които има голямо разнообразие – олио, брашно, захар, сол, консерви, варива, перилни и почистващи препарати, сладкиши, чайове и други.

В регион Северен в България почти 30% от населението живее в бедност, а голяма част от многодетните семейства са на прага на бедността. Ковид кризата е най-влияещият фактор, който води до загуба на работни места, инфлация и ниска покупателна способност. Покачването на цените последните месеци на основни храни, най-популярната от които е олиото, направи трудно за тези семейства да осигурят празнична вечеря покрай християнските празници в края на декември. 

Събраните храни бяха раздадени от името на търновските граждани на два пъти. Малко преди и веднага след приключване на кампанията младите хора сортираха храните и ги разпределиха към общо 28 семейства във Велико Търново и района, като по този начин се превърнаха в посредници между загрижените и нуждаещите се. Освен семействата чрез кампанията бяха подпомогнати и няколко души от Съюза на ветераните. В Търновското представителство на съюза са включени 12 възрастни, които бяха зарадвани с големи пакети с храни и почистващи препарати. 

“Нашата кампания е доброволческа и винаги имаме нужда от нови приятели, които биха ни помогнали със събирането и сортирането на храните, така че бихме се зарадвали на желаещи в раздаването”, споделят от Ротаракт-Велико Търново. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов