Третокурсникът от НВУ Давид Варданян спаси Богоявленския кръст във водите на Янтра /снимки/

Животът

06-01-2022, 13:44

Снимка:

НВУ

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Третокурсникът от Националния военен университет „Васил Левски“ курсант сержант Давид Варданян извади Богоявленския кръст от водите на река Янтра. За куража си да скочи в ледените води на реката и да се пребори за кръста, той получи награди от Великотърновския митрополит Григорий, от зам.-областния управител Станислав Николов, от зам.-кмета Снежана Данева, от председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов и от началника на НВУ бригаден генерал Иван Маламов.

„Скачам за кръста за втори път, но го хващам за първи път, което ме направи много щастлив. Надявам се този така стар и светъл ритуал да бъда продължен във времето и предаван през поколенията. И на всички именици желая здраве и благополучие“, каза курсант-сержант Варданян минути след като получи благословията на Великотърновския митрополит Григорий. Курсантът, който учи „Материални средства, придвижване и транспорт“, призна, че въпреки топлия януари, водата е била доста студена, но студът не е пречка за него да участва в празника. „Празникът е изключително хубав и се радвам, че се включих в ритуала с надеждата да бъда здрав и да имам успехи и в личен, и в професионален план“, каза още Давид.

25 курсанти скочиха в Янтра, за да опитат да стигнат първи до Богоявленския кръст. Половината от тях участват в ритуала за поредна година, а един от смелчаците - курсант сержант Тихомир Стоянов вече е вадил кръста.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов