Гората.бг и Търново Рънс даряват 12 000 дръвчета на великотърновци

Животът

06-01-2022, 08:30

Снимка:

организатори

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Гората.бг, в партньорство с TarnovoRuns - Движение и Здраве за Всеки, ще дари 12 000 плодни и декоративни дръвчета на хората от Велико Търново и региона, като ги раздава директно на всеки желаещ. Това ще стане тази събота, 8 януари, в интервала 11 ч. – 15 ч. в парк „Дружба“.

Организаторите ще подаряват приоритетно плодни дръвчета - череши, сливи (жълта афъзка), дюли, ябълки, арония, както и явори, борове, дъбове, златен дъжд, смърч, акация и др. Повечето фиданки са 40-120 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 2 метра, аронията, сливите (жълта афъзка) дюлята са качествени сортове, другите плодни дървета не са облагородени и трябва да се облагородят/ашладисат. Желаещите ще получат инструкции за съхранение, засаждане и грижа. С участието в кампанията всеки, получил дръвче, се съгласява, че ще извърши засаждането на фиданките законно и на подходящи за дървесния вид места, съобразявайки се с разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, Закона за защитените територии, Закона за горите и всяко приложимо законодателство, в това число и общински наредби за градска среда, както и че ще положи максималната грижа, с цел оцеляването на колкото се може повече дръвчета.
Ангажимент на взелите дръвчета е по никакъв начин да не ги продават. При възможност на Гората.БГ трябва да се изпратят снимки от засаждането/развитието на дръвечета, като се качват директно в Гората.бг - група.
Събитието в събота ще протече при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Организаторите умоляват хората със симптоми да не идват, а да изчакат следващото им събитие.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов