Какви са поверията за последния ден от годината

Животът

31-12-2021, 08:00

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Преди настъпването на Новата Година, всеки следва определени традиции и ритуали, които е научил от семейството си и за които вярва, че ще му донесат здраве и късмет. Ето някои любопитни обичаи за Нова година по света и у нас.

В много славянски народи има традиция с въже или панделка да се връзват заедно краката на масата, около която сяда семейството за празничната вечеря. Така и през следващата година всички ще бъдат заедно и няма да се разделят.

Ако на Новогодишната ви трапеза има сложена питка и сол, ще имате богата и щастлива година.

Този, който кихне на празничната трапеза, той ще е щастлив и богат през годината.

В последните минути на старата година изпийте до дъно чашата си. След това я напълнете догоре и посрещнете Новата година с пълна чаша. Не доливайте в старото си питие. Питието от старата година трябва да бъде напълно изпито.

В Новогодишната нощ трябва да имате пари в джобовете си, за да ви посрещне Новата година с пари и да сте богати.

Не давайте пари назаем в последния ден от старата година и в първия ден от Новата година.

Каквото ти се случи в първия ден от годината, такава ще е цялата година.

В последния ден на старата година по светло изхвърлете боклука. Така разчиствате място за новото и хубавото през годината.

Народните поверия гласят, че ако на 31-ви декември има сняг, нивите ще са плодородни. Ако небето е ясно и звездите се виждат, ще има много плодове в градината.

На този празник блюдата с раци и омари са забранени, за да не върви годината назад.

Важно място заема баницата с късмети, която трябва да бъде нарязана на толкова парчета, колкото са членовете на семейството, плюс едно допълнително за къщата. В баницата трябва да се сложат освен късмети и дрянови пъпки.

У нас години наред се прилага традицията главата на семейството да разчупи хляба и да завърти три пъти баницата в чест на Света Троица – Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети.

След вечерята за здраве и берекет в огъня се хвърлят дряновите клончета.

На новогодишната трапеза трябва да има и орехи. Вярва се, че ако ядките вътре са хубави, тогава семейството няма да има болести и здравословни проблеми.

В полунощ, не забравяйте да споделите любовта с вашите близки. Това се счита за потвърждение, че в предстоящата година вашата любов и интимност ще продължи. …

И да не сте фен на SMS съобщения, телефони, изпращане на имейли, не забравяйте да поздравите за Нова година скъпи личности, както и да отговорите на честитките. С това символично правите стегната връзката, разработвате усещането за топлина и приятелство.

Бебетата, родени на 1-ви януари, се смятат за “деца на щастието”!

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов