Как да намалим стреса на домашните любимци на Нова година

Животът

26-12-2021, 11:00

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Наръчник на „Четири лапи“ за собственици на кучета, котки и малки гризачи

Празниците наближават, а с тях и тържествените чествания като новогодишната заря. Заради ковид пандемията тя може и да не се състои, но много хора ще използват пиротехника като фойерверки и пиратки на градините и балконите си. Силните шумове и светлини, идващи от тях плашат и стресират животните, най-вече кучетата. Последиците за животните са сериозни и много - дезориентация и паника, която води до опити  за бягство.  

Ето няколко съвета за това как да предпазите домашния си любимец по време на Новогодишната вечер:

СЪВЕТИ ЗА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА КУЧЕТА

Тренировки от ранна възраст: Ако имате кученце или младо куче е важно постепенно да ги поставяте в различни ситуации, включително такива със силни шумове, за да могат, когато пораснат да се справят с тях. Това ще им бъде особено полезно по време на Новогодишната нощ.

Привикване: Пускането на шумове от клипчета от време на време е добър начин вашето куче да свикне с тях. Трябва да се започне с не много силни шумове и постепенно да пускат по-силни в зависимост от това как реагира домашния любимец. Тези упражнения трябва да започнат месеци преди животното да бъде изложено на истинските шумове от фойерверки.

По време на разходки: Ако трябва да изведете кучето си по време на фойерверки, тогава се препоръчва да отидете на разходки в моменти, когато все още е сравнително тихо. Също така трябва да се предприемат няколко важни стъпки, за да се гарантира, че кучето ви няма да избяга, ако фойерверки започнат по време на разходката ви. Важно е кучето ви да има микрочип (и данните в микрочипа да са актуални), така че да могат да ви намерят ако кучето ви се изгуби. Друг важен детайл е кучето ви да носи нашийник с етикет с вашите данни за контакт.

Вкъщи: По време на фойерверки кучето ви трябва да остане у дома. За да го успокоите е нужно шумът на фойерверките да се намали максимално най-много. За целта се препоръчва да спуснете завесите и да подберете  успокояваща музика, която да е достатъчно силна, за да заглуши фойерверките.

Антистрес якета: Така наречените "успокояващи тениски" са доказани, че имат облекчаващ ефект върху животните. Техният дизайн упражнява непрестанен и нежен натиск върху ребрата на кучето и допринася за намаляване на тяхното безпокойство.

Машина с успокояващи звуци: Тези устройства възпроизвеждат успокояващи звуци, който помагат на животните. В зависимост от устройството можете да избирате между различни шумове на дъжд, вода или вятър. Те могат да заглушат фойерверките и действат успокояващо на животните.

Когато са под стрес: Ако въпреки всички предпазни мерки, кучето е под стрес е важно то да може да се скрие бързо на място, където се чувства в безопасност. Такива места често са под леглото или зад дивана. В такива моменти, когато животните са под стрес не трябва да бъдат оставени сами.

Алтернативна медицина:  Налични са няколко лекарства с доказан ефект, които помагат на животните да се успокоят. Преди да ги закупите или да дадете на вашия любимец подобно лекарство  трябва първо да се консултирате с ветеринар. Ако чувствителността към шума е нещо ново за кучето ви, също трябва да се консултирате с ветеринар, защото съществува възможността тя да бъде породена и от нещо друго.

Професионална помощ:  Животни, които имат силно развит страх към фойерверки и силни шумове, могат да бъдат подложени на лечение от ветеринар, или квалифициран поведенчески специалист. Съществуват внимателно развити програми за привикване и обучение, които помагат за преодоляване на страха.

СЪВЕТИ ЗА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА КОТКИ 

Превантивни мерки: Препоръчително е всички стопани да чипират котките си, за да може ако избягат да бъдат намерени по-лесно. Дори след като шумът от фойерверките е спрял, котките трябва да останат на закрито. Ако имате котешка врата за на вън, трябва да я държите затворена по време на празничния период. Много често в ранните часове хората отново използват пиротехника, което причинява сериозен стрес на животните. Други важни предпазни мерки, които може да предприемете е да затворите всички прозорци и да спуснете завесите.  

Вкъщи: Котките трябва да имат достъп до възможно най-много скривалища, където те се чувстват в безопасност. За това и всички в дома ви, дори и тези, които обикновено не са, трябва да останат отворени. Защото често скривалищата за котките са например гардеробите.

Успокояваща музика: Нежната, релаксираща музика има успокояващ ефект върху котките. За да подготвите домашния си любимец за шумовете от празниците трябва да изпробвате на коя музика реагира котката ви по спокоен начин и да я пускате по-често през цялата година.

Разнообразие: Собствениците на котки трябва да държат животните си в добро настроение. Обикновено знаете коя игра къщата ви тигър обича. Играта може да не е принудена на котката, обаче. 

Феромони: Подобно на кучетата, някои феромони също имат успокояващ ефект върху котките. За това и може да ги използвате, за да намалите стреса за вашия домашен любимец. 

Когато са под стрес: Ако котката ви, показва признаци на безпокойство, не трябва да я оставяте сама. Човешкото присъствие може да бъде много успокояващо в стресовите ситуации за животни. Въпреки това, прекалено многото внимание може да не е полезно, дори и да е добронамерено. Ако домашният ви любимец не иска да бъде погален, за да е спокоен, трябва да не го правите. Всеки грижовен собственик също така не бива да крещи на стресирания си любимец, дори ако пикае на пода, вместо в котешката тоалетна. 

Съвети за малки домашни любимци - зайци, морски свинчета, хамстери и др. 

Отглеждане на открито: Животните, които обикновено се отглеждат на открито през цялата година, трябва да бъдат прибрани на закрито у дома или на друго тихо, затворено пространство като градинския навес например в навечерието на Нова година. Ако това не е възможно, къщичката на животното  трябва да се постави на място далеч от шума и проблясъците от фойерверките. Поставянето на дебели одеяла над къщичката е също много полезно, но трябва да се уверите, че животното ще може да диша свободно. 

Отглеждането на закрито: Домашни любимци като морски свинчета, зайци и др. са много податливи на стрес. За тях е още по-важно да бъдат в много тиха стая в навечерието на Нова Година. Шумът от фойерверките може да се изолира с поставяне на одеяла над клетките, а проблясъците като се спуснат завесите в стаята, в която са домашните любимци.  

Съвети за птици

Превантивни мерки: Проблясъците и силния шум от фойерверките причиняват стрес и дезориентация при птиците. Изложени на тях те ще започнат да се движат неспокойно в клетките си, което може да им причини сериозни наранявания. По време на новогодишната вечер е важно те да бъдат в тиха стая със спуснати завеси, щори или капаци. Колкото по-добре са покрити прозорците, толкова по-спокойни ще се чувстват птиците. Тихата и спокойната музика също им помага, за да се успокоят. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов