Църквата отбелязва Събор на Пресвета Богородица

Общество

26-12-2022, 07:00

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Имен ден празнуват Йосиф, Давид, Дацо, Дачо, Жозеф

На 26 декември църквата отбелязва Събор на Пресвета Богородица, Св. праведни Йосиф Обручник, заедно със Св. цар Давид, Св. Иаков брат Божий и Св. свещеномъченик Евтимий, епископ Сардийски.

Православната Църква, след тържеството в чест на великите свещени събития, случили се в деня на Христовото Рождество, на другия ден събира вярващите да възхвалят с хвалебни и благодарствени песни Божията майка като избран съсъд на Божия промисъл.

“Дойдете - подканя ни Църквата тоя ден - да възпеем Спасителевата майка, която и след раждането пак се оказа Дева!”

Това събрание на вярващите на другия ден след Рождество Христово за прославяне на св. Богородица, която родила Спасителя, е наречено ''Събор на пресвета Богородица''.

Същия ден се чествува паметта на св. праведни Йосиф, обручник на св. Дева, за живота на когото са запазени малко сведения, а също и паметта на св. цар Давид като славен родоначалник на Иисуса Христа и на св. Яков брат Господен, пръв християнски епископ на град Йерусалим.

В България на 26 декември се отбелязва и като Денят на бащата тъкмо заради Св. Йосиф.

Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно както на Деня на майката се чества майчинството.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов