Повишава се такса смет в община Велико Търново

Мисия

23-12-2021, 11:02

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Повишава се такса смет за жителите на община Велико Търново. Това реши днес на последното за годината заседание Великотърновският общински съвет. За кварталите, жилищни и вилни имоти на граждани, за имоти на юридически лица и търговци и в промишлените зони в областният град местният налог от 2022 г. ще е 1,7 промила върху данъчната оценка на имота.

За градовете Дебелец и Килифарево, както и за селата Арбанаси, Вонеща вода, Войнежа, Кладни дял, Въглевци и Райковци налогът ще е 6,5 промила върху данъчната оценка.

5,5 промила ще заплащат жителите на Беляковец, Леденик, Ресен, Самоводене, Балван, Водолей, Ново село, Присово, Церова кория, Момин сбор, Шемшево, Велчево, Ветринци, Дичин, Капиново, Малък чифлик, Миндя, Никюп, Плаково, Пушево, Пчелище, Русаля, Хотница, Буковец, Големани, Габровци, Емен и Ялово.

Живущите в Шереметя, в други населени места и извън регулация ще заплащат 1,5 промила върху данъчната оценка.

6 промила ще е местният налог за нежилищни имоти на физически и юридически лица.

 

Увеличението беше подложено на сериозни дебати преди гласуването. Групата съветници от БСП предложиха то да е по-малко, за да не е шоково. „Ние трябва да кажем на хората, че ако не увеличим бавно и постъпателно таксата смет, ще продължим да дофинансираме дейността от други данъци и такси и няма да можем да осигурим нужното качество на услугата. Но ние от БСП настояваме Общинският съвет да поиска проверка от Държавната агенция „Финансова инспекция“ как са се разходвали средствата за  сметосъбирането и сметоизвозването в Общината за периода 2017-2021 г.“ – каза инж. Стоян Витанов.

 

Елена Чамуркова от групата съветници от „Демократична България“ подчерта, че няма да подкрепи увеличението. „Хората биха платили и повече, стига да знаят къде отиват парите им. Ние настояваме при евентуално увеличение да има разширяване на услугите и повишаване на качеството им.“ – каза съветничката.

 

Евгени Коев от ВМРО допълни, че на училищата ще им е трудно да заплащат 50% от таксата, вместо 10%, както беше до сега.

 

Кметът инж. Даниел Панов припомни, че Велико Търново е сред общините с най-ниска ставка на такса битови отпадъци. „Таксата не е променяна от 10 години, а разходите растяха, особено през последните две години. Ние имахме резерви, оптимизирахме разходи със създаването на ОП „Зелени системи“, но виждате, че всичко се повишава. Настоящото повишение на таксата е плавно – от 1,3 на 1,7 промила. Изчислено за апартамент от 60 кв. м, повишението е с 13 лв. на година, а за жилище от 150 кв. м – 24 лв. на година. За селата увеличението е аналогично – там все повече хора купуват имоти и се заселват, което съответно води до повишаване на битовите отпадъци и разходите по тяхното събиране и извозване.“ – коментира исканото повишение на налога кметът Панов.

 

Увеличението вече прието с мнозинство от общинските съветници. При разделно събиране от физическите лица на отпадъци като хартия, стъкло и пластмаса и предаването им на площадката за разделно събиране, гражданите ще получават отстъпка от 30% от такса смет, ако предадат над 150 кг отпадъци на година. Възстановяването ще става чрез приспадане от дължимата такса на задълженото лице за следващата календарна година.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов