Димитър Драганов спечели голямата награда в първия международен конкурс „Защо пиша това писмо“

Животът

22-12-2021, 11:07

Снимка:

ИК Многоточие

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Част от наградата е безплатно издаване на книга на младия поет

Студентът във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Димитър Драганов спечели първия Международен конкурс „Защо пиша това писмо“, организиран от ИК „Многоточие“. Идеята на конкурса беше да се напише стихотворение върху лист хартия с оригинална идея на писмото и да се изпрати до адреса на Издателството по пощата. Физическата, а не електронната. Организаторите са получили 197 стихотворения, изпратени чрез 124 писма. Адресите на подателите са от всички краища на нашата Родина, както и от Швейцария,  Англия, Германия, Австрия, Гърция и от два града на далечна Канада. Най-младият участник е на 8 години, а най-възрастният на 78 години.

Участниците в конкурса са разделени в три възрастови групи, а именно – до 18 г., 19-35 г. и над 35 г. Единствено Голямата награда е независима от възрастовите групи и тя е само една. Именно нея печели Димитър Драганов, на 22 г., от гр. Велико Търново, за стихотворението „Моето добро писмо“. Димитър получава като награда безплатно издаване на книга от ИК „Многоточие“, статуетка „Любов“ и почетна грамота.

Награди за възрастова група до 18 г.:

Първо място – Василена Василева, на 17 г., от гр. Павликени за стихотворението „Спомен“. Тя получава подарък дървена статуетка „Коледна звезда“, стихосбирката на Ивелина Цветкова „Лятно вино“ и грамота.

Второ място – Луиза Кръстанова, на 18 г. от гр. Козлодуй за стихотворението „Танц на жена“. Луиза получава като награда стихосбирката „И нека в делата ме води любовта“ на Ирен Тодорова и грамота.

Трето място – Дамяна Захариева, на 17 г., от гр. София за стихотворението „Липсваш ми“. Тя получава за награда стихосбирката „Ритъмът на сърцето“ на Иван Ралчевски и грамота.

Поощрителни награди:

Биркан Турхан, на 14 г., от с. Межден – „Мирисът на морето“ – грамота.

Иван Иванов, на 14 г., от гр. Пещера – „Майчина любов“ – грамота

Савина Янева, на 16 г., от гр. Сандански – „Коледа“ – грамота

Награди за възрастова група 19-35 г.:

Първо място – Йоана Димчова, живуща във Виена, Австрия, за стихотворението „Неделя е, почисти“. Йоана получава като награда стихосбирката „Шевици от раклата – легенди в рими“ на Таня Мезева и грамота.

Второ място – Иванеса Банкова, от гр. Алфатар за стихотворението „Майка“. Тя получава за награда стихосбирката „Песни за вчера, днес и краткото ни утре“ на Николай Колев и грамота.

Трето място – Ана Методиева, от гр. Козлодуй за стихотворението „Към непознатия бряг“. Ана получава награда стихосбирката „Зеница на времето“ на Юлияна Янкова и грамота.

Поощрителни награди:

Стефан Данчев, от с. Вонеща вода – „Ехо“ – грамота

Андрей Андреев, с. Гроздьово – „На Ани“ – грамота

Памела Мекушина , гр. Пещера – „Носталгия" – грамота

Награди за възрастова група над 35 г.:

(Тук единодушно решихме да има две втори и две трети награди)

Първо място – Румяна Дончева, живуща в гр. Лондон, Англия, за стихотворението „Ще вляза в дома ти“. Румяна получава награда стихосбирката „Обич е“ на Виолета Бедринова и грамота.

Второ място – Милчо Петров, от гр. София за стихотворенията „Здравей, любима!“ и „Здравей, любими“ (двете стихотворения са свързани и е трудно да се отличи само едното). Милчо получава за награда стихосбирката „Капки от мълчанията“ на Надежда Аврамова и грамота.

Второ място – Рада Капралова, живуща в гр. Атина, Гърция, за стихотворението „Многоликият послепис“. Тя получава като награда стихосбирката „Капки от мълчанията“ на Надежда Аврамова и грамота.

Трето място – Галина Драгнева Иванова, от гр.Варна, за стихотворението „Писмо (до Александър Кузмич)“. Тя получава за награда стихосбирката „И нека в делата ме води любовта“ на Ирен Тодорова и грамота.

Трето място – Таня Мезева, от гр. Горна Оряховица, за стихотворението „Писмо до Рая“. Таня получава за подарък книгата „Коледа на колела“ на Минка Параскевова и грамота.

Поощрителни награди:

Никола Апостолов, гр. София, за стихотворенията „Булчинска премяна“ и „Земната скука“ – грамота

Петрана Георгиева, гр. Враца – „Безсмъртни души“, „От основи“ – грамота

Ваня Акъллиева, гр. Русе – „Носталгия“ – грамота

Таня Варадинова, гр. София – „Писмо до приятел“ – грамота

Бонка Сидерова, гр. Велико Търново – „Сърцето ми“, „Криеница“ – грамота

Има и няколко специални награди, които са извън възрастовите групи. А именно:

Специална награда „Най-оригинално писмо“ се присъжда на Цветелина Михова, живуща в Торонто, Канада за нейното писмо в стъклена, инкрустирана с черупки бутилка и стихотворението „Писмо от Рая“. Тя получава за награда грамота.

Специална награда „Най-позитивно писмо“ се присъжда на Яна Ангелова от гр. Монтана, за стихотворението „Хей, здравей“. Награда – грамота.

Специална награда „Колектив“ се присъжда на Литературен клуб „Калина Малина“ при НЧ „П. Яворов – 1920 г.“, гр. София. Авторите: Стилиян Стоименов, Райна Николова и Ива Карагьозова. Литературният клуб получава грамота.

Специална награда за най-млад участник се присъжда на София Матеева, на 8г., от гр. София, за стихотворението „Отечество, Родина и аз“. София получава за награда дървена висулка „Снежинка“, стихосбирката „Деца на времето“ на ЛК „Многоточие“ и грамота. Браво, София!

ИК „Многоточие“ награждава всички участници в конкурса „Защо пиша това писмо“ с 15% отстъпка за издаване на книга в издателство „Многоточие“. Тази награда няма срок на годност, освен дадения ни от Всевишния.

Всички награди (освен тези, които ще могат да бъдат връчени лично в гр.София и на творческа вечер на ИК „Многоточие“ във гр. Велико Търново) ще бъдат изпратени след празниците с помощта на „Български пощи“. Всички грамоти ще достигнат до наградените в електронен вариант, по електронната поща.

Освен наградените, избрани стихотворения от конкурса ще бъдат публикувани в сборник „Защо пиша това писмо“, който ще бъде издаден в началото на 2022 г. Авторите ще бъдат информирани допълнително за това.

Поради изключителния интерес, конкурсът „Защо пиша това писмо“ ще стане ежегоден.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов