В Горна Оряховица официално бе изгасен олимпийският огън на Европейски град на спорта – 2021 г.

Спорт

12-12-2021, 12:40

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

С официална церемония в Горна Оряховица бе изгасен олимпийският огън на Европейски град на спорта – 2021 г. В продължение на цяла година градът бе домакин на близо 70 събития, в които се включиха над 6000 млади спортисти и любители на спорта.
През октомври 2020 г. Горна Оряховица премина сериозния европейски тест, покривайки всички критерии за град на спорта. Това стана по време на онлайн инспекция на оценителите от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта ACES EUROPE. В спортния календар през годината бяха включени мероприятия, които да обхваната голяма част от жителите на общината. Освен традиционните турнири и състезанията от федерациите бяха заложени и много семейни спортни състезания. За реализирането на всичко това, Община Горна Оряховица работи в партньорство с Общинското предприятие „Младежки дейности, спортни имоти и прояви“, Горнооряховския младежки парламент, спортните клубове, детски градини, училища, Националния военен университет.
На официалното закриване на спортната година тази вечер, Зала „Никола Петров“ отново се изпълни със състезатели, които за пореден път показаха, защо Горна Оряховица бе обявена за Европейски град на спорта. Демонстрациите на спортистите наблюдаваха представителят на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта ACES EUROPE Тодор Шабански, кметът на Общината инж. Добромир Добрев, заместник-кметовете Стефчо Алипиев и Григор Минков, директорът на Общинско предприятие „Младежки дейности, спортни имоти и прояви“, общински съветници. Поздрав към всички отправиха 15-годишната Преслава Георгиева и Балет „Етна“.
Горна Оряховица се представи по изключително иновативен и атрактивен начин. Обикновено титлата Европейски град на спорта се дава, за да се стимулират общинските ръководства да работят повече за развитието на масовия спорт. Ръководството на Горна Оряховица обаче доказа, че е на много високо ниво по отношение на спорта и от тук нататък трябва само да надгражда, каза Тодор Шабански и връчи на инж. Добромир Добрев почетен знак на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта. Благодаря на Асоциацията, която ни гласува доверие и ние достойно защитихме името на Горна Оряховица като Европейски град на спорта за 2021 година. Благодаря на всички, които работиха неуморно през годината и направиха възможно да се случи в това. Спортът не е само състезания и турнири. Спортът е дисциплина, постоянство и упоритост. Той калява характери и създава приятелства. Всички вие през годината доказахте високият спортен дух и хъс за победа на горнооряховчани, обърна се към спортистите инж. Добромир Добрев.
На финала на церемонията знамето на Европейски град на спорта бе свалено и предадено от градоначалника на директора на Историческия музей Пламен Мадемов.
Инж. Добромир Добрев и Тодор Шабански изгасиха символичният олимпийски огън, а празничната спортна вечер завърши със светлинно-музикален спектакъл.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов