Детска балетна школа „Класика“ с подарък към великотърновската публика дни преди Коледа

Животът

08-12-2021, 10:45

Снимка:

БШ Калина

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

На 18.12.21г. от 18ч. в МДТ „Константин Кисимов” ще бъде премиерата на балетния спектакъл на БШ „Калина“ – „Копелия”, по музика на френския композитор Лео Делиб.

В навечерието на най – светлите празници, 40 деца от школата ще покажат уменията си в балетното изкуство. Хореограф на постановката е художественият ръководител Марин Удварев. Главната роля на Сванилда е поверена отново на Магдалена Христова. В ролята на Франц ще се превъплати премиер солистът на Старозагорска опера и балет Фиорди Лоха. За втори път албанецът се включва в спектакъл на БШ „Класика“. През лятото видяхме Фиорди на „Сцена на вековете“. Тогава децата завладяха публиката с „Лешникотрошачката“. Най – малкото дете, което ще се включи в спектакъла е 4-годишно дете, а най- голямото – на 18г. Отново участват и няколко родители. Като кукли ще се преобразят 4 майки. В ролите на Копелиус и куклата Копелия ще видим Росен Денчев и Василка Велкова, а в ролята на кмета е бащата, който изигра Дроселмайер в „Лешникотрошачката“ - д-р Здравко Димитров. Благодарение на неуморния труд на деца, ръководители и родители, този спектакъл ще потопи зритетлите в магията на балетното изкуство. А сюжетът е повече от обещаващ.

Малко градче в Галиция. Сванилда очаква своя годеж с Франц, но е разтревожена от вида на красиво непознато момиче, което често стои на прозореца на съседна къща и привлича вниманието на нейния любим. Решена да разбере коя е съперницата и, вечерта заедно с приятелките си влизат тайно в къщата. Момичето се оказва механична кукла с човешки размери, която може да се движи. Нейният създател Копелиус замисля чрез магия да вземе душата на Франц, за да превърне Копелия в живо същество, но Сванилда и нейните приятелки успяват да му попречат.

Специално за постановката , школата е подготвила 90 прекрасни костюма, дело на Надежда Николова, както и прекрасни нови декори и мултимедия. Спектакълът не би могъл да се осъществи без подкрепата на Община Велико Търново, на г-жа Силвия Томова - ръководител на Старозагорския балет, на Читалище „Надежда - 1869“, както и на родителите на децата от БШ „Класика“. Входът е с покани. За събитието се изисква “Зелен сертификат”. Спектакълът ще бъде проведен при спазване на всички противоепидемични мерки!

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов