Три великотърновски художнички рисуват 3D - пано в залата за изписване на бебета в болницата в Горна Оряховица /снимки/

Животът

02-12-2021, 13:16

Снимка:

МБАЛ Горна Оряховица

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Три великотърновски художнички рисуват 3D -пано в залата за изписване на родилки и бебета в болницата в Горна Оряховица. Красивата композиция те рисуват безвъзмездно, за да внесат повече радост и настроение при посрещането на новия живот.

Невена и Евгения Лефтерови, и Нина Ковачева са екип от години и творят в областта на уличното изкуство, триизмерната живопис и хиперреализма. Трите майсторки на четката са завършили във факултет „Изобразително изкуство“, в специалностите „Живопис“, „Стенопис“ и Графика“. Идеята да сътворят триизмерно пано в залата за изписване на родилки и бебета в болницата в Горна Оряховица, им споделили в разговор признателни майки от града, които родили своите рожби в МБАЛ. Майките осигурили и акрилните бои, с които дамите изписват композицията.

„През последните две години обсъжданата тема №1 по целия свят – тази за коронавируса, е неприятна и свързана със смърт, затова насочваме нашата инициатива към идването на новия живот. Ние даряваме нашият труд и идея, а майките осигуряват материалите. Ръководството на болницата прие нашата кауза и ни подкрепи!“, споделя Евгения Лефтерова.

„Дадохме символично име на този стенопис, той се казва „Пътят на новата душа“ . По тази причина сме изобразили две врати, които са отворени, през които влизат два щъркела, те са символ на здраве, дълголетие, както знаем и – раждането на новия живот. И има една пътечка, която е представена като стълба, като именно това е идеята на човешкия живот- ние изкачваме различни нива на съзнанието, преминавайки през различни препятствия в нашия живот!“, допълва Невена Лефтерова.

От началото на тази година в болницата са проплакали над 300 бебета, като до десет дни се очаква родилките със своите рожби да бъдат посрещани от щастливите татковци и роднини в залата с нова визия.

„Идеята е изключително позитивна, хиляди семейства през годините са посрещали своите новородени рожби в тази зала и се надявам и занапред да продължава тази хубава традиция, но в залата с приветлив вид, който създава много настроение!“, споделя и д-р Иван Иванов, управител на МБАЛ „Свети Иван Рилски“.

По думите на Нина Ковачева, това е само начало на каузата, като трите художнички имат желание всяка година да избират по един или два обекта за изрисуване, ориентирано към децата: детски отделения в болници, родилни отделения и детски градини.

Трите млади дами осигуряват и нови мебели за залата, като средствата за тях са осигурени пак от майки от Горна Оряховица, родили рожбите си в общинската болница.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов