Ангел Джамбазки ще открие конференция, посветена на развитието на Западните Балкани

Новините

01-12-2021, 16:00

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Развитието на Западните Балкани с актуалните и важни теми за региона ще бъдат дискутирани от високопоставени европейски политици и експерти в областта на геополитиката, международните отношения и националната сигурност. Четвъртата конференция „Западни Балкани“, която ще се проведе онлайн в София, е организирана от фондацията за европейска реформа New Direction, вицепрезидент на която е членът на Партията на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки, като съорганизатори са полският „Варшавски институт“ и унгарският „Институт за външни работи и търговия“.

Във форума, който ще бъде открит от Джамбазки на 4 декември (събота) от 11 часа, ще бъдат обсъдени ключови теми като процеса на разширяване на ЕС към Западните Балкани, сигурност, миграция и външна намеса. Ще се проведе и кръгла маса за млади политически лидери на тема „Бъдещето на Западните Балкани“.

Страните от Западните Балкани геополитически и исторически принадлежат към Европа и присъединяването им към Европейския съюз е естествен процес, който ще го направи завършен. Години, след като първите държави кандидатстваха за членство в ЕС, процесът на присъединяване е в застой. Преговорите са в ход само със Сърбия и Черна гора, но наскоро не са отваряни или затваряни нови преговорни глави. За Албания и Северна Македония официалните преговори са отложени поради нерешени двустранни въпроси между Северна Македония и България. Освен това съществува постоянно напрежение между Косово и Сърбия, което подкопава диалога между двете страни.

На географския и политически кръстопът на Европа Западните Балкани са застрашени от враждебното влияние на автократични сили. Регионът е податлив на миграционен натиск извън Европа, което допълнително подкопава сигурността му.

В същото време, с продължаващите предизвикателства на емиграцията и изтичането на мозъци, развитието на бъдещо поколение лидери е от съществено значение за успеха на страните от Западните Балкани.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов