АПИ: Дъждът ще премине в сняг, шофьорите да тръгват с автомобили, готови за зимни условия

Животът

29-11-2021, 17:59

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

През нощта и утре - 30 ноември, се очаква понижение на температурите, а в Северна и Западна България метеорологичната прогноза е за понижение на температурите, силен вятър и дъжд, който в планинските райони в Западна България и в Лудогорието ще преминава в сняг.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили с подходящи за зимните условия гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и са в готовност да предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места. Целта е превантивните, а след това и снегопочистващите дейности да започват максимално бързо при прогноза за влошаване на времето, за да се осигури проходимостта на пътищата.

Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)