Великотърновският общински съвет отказа Общината да тегли заем за изграждането на конгресен център в Старо военно училище

Мисия

25-11-2021, 11:10

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

С 5 гласа „за“, 12 „против“ и 16 „въздържали се“, Великотърновският общински съвет не се съгласи Общината да изтегли заем от близо 3 милиона лева за започване реализацията на проекта „Създаване на атрактивна зона за културен и конгресен туризъм на територията на Старото военно училище“. Дългосрочният заем щеше за дойде от Регионалния фонд за градско развитие, като срокът му за погасяване щеше да е 144 месеца.

Съветниците, обаче, се възпротивиха с мотивите, че не е сега моментът Общината да тегли кредит, който вероятно няма да е достатъчен за изграждането на сградата на конгресния център. Някои от тях отново посочиха, че самата сграда не е одобрявана като визия и като ансамблово съчетание със сега съществуващите в района.

След проведеното гласуване тегленето на заем от страна на Общината не беше одобрено.

„Загубихме 7 милиона грант по ОП „Региони в растеж“, но аз искам да благодаря за труда на специалистите, на общинска администрация за огромния проект. Сформираният екип успя да се справи с международния конкурс, който се проведе и на който проектът на арх. Нарди за конгресен център спечели. Още през 2012 г. казах, че парцели в Старото военно училище няма да се продават. Там ще се дава отстъпено право на строеж.

Ние имаме визия следващите средства, които предстоят за този грандиозен проект, кога и колко да бъдат теглени. Имаме и други варианти, за да може Общината да има по-малко кредити.

Прави сте, че сега не е момента – нямаше как да знаем, че две години ще сме в тежка икономическа криза и тя ще се задълбочава. Но ние направихме обществено обсъждане и има решение на Общинския съвет – тогава защо не чух от вас коментари и критики за естетическата визия на сградата, за мястото и и ансамбловото съчетание с други сгради… Мненията са различни, както навремето сградата на ХГ „Борис Денев“, която струва 5 млн. лв., е била наречена най-грозната сграда във Велико Търново. Към конгресния център в Старо военно училище има инвеститорски интерес и противниците на изграждането му сте прави само за това, че не е сега моментът да се тегли кредит. След време, когато средствата на АМ „Хемус“ се върнат и продължи строителството и, когато започне изграждането на пътя Русе – Свиленград, тогава Велико Търново ще е важен център и ще има какво да предложи в областта на туризма, ако конгресният център се случи.“ – каза след проведеното гласуване кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов.

Той благодари на всички предишни кметове още от 1972 г., защото проучванията и обществените обсъждания, които те са направили, са помогнали днес да има ясна визия за района на Старо военно училище.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов