Организират във Велико Търново протест срещу насилието над жени

Животът

25-11-2021, 07:30

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Днес от 18:30 ч. пред Съдебната палата във Велико Търново ще се състои протест срещу насилието над жени под надслов „Нито една повече“. Събитието в старата столица е в подкрепа на протеста в град София, който цели да изрази солидарност с жертвите на физическо посегателство, базирано на пола, както и да изиска от институциите реални решения на проблема.
„За поредна година видяхме сериозна ескалация на домашното насилие по време на пандемията от Ковид-19, както и поредица открити хомофобски и трансфобски атаки над ЛБТИ жените и общността. Досега през 2021 повече от една жена губи живота си всеки месец заради насилие. Една е прекалено много. Нито една повече!
За поредна година властимащите дори не имитират дейност по огромния проблем с полово базираното насилие, а когато стане време за предизборни кампании говорят само за корупция и дигитализация. Исканията ни са същите, каквито бяха преди година, преди две, преди три. Нито едно от тях не е изпълнено! Все още няма кризисни центрове във всяка област. Все още няма адекватни политики за превенция на насилието. Все още броим жертвите сами… Да биеш децата си за много се равнява на изконна семейна ценност. На жените, преживели насилие, нерядко им се казва да се върнат при насилника си, насърчавани са да си мълчат и да търсят вината у себе си.“ – казват организаторите и призовават гражданите да подкрепят протеста.

Исканията на протеста са изграждане на кризисни и консултативни центрове във всяка област на България; гласност на проблема и политики за превенция на насилието.  

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов