Напусна ни скулпторът Стефан Комитов

Животът

24-11-2021, 15:34

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Напусна ни скулпторът Стефан Комитов, съобщават от Съюза на българските художници във Велико Търново.

Стефан Комитов е роден на 2 април 1942 година в с. Каравелово. Завършва основно образование в родното село. Беднотията му налага да учи и работи, но успява да завърши вечерна гимназия в Сопот. През 1971 година е приет за студент във Великотърновския университет "Кирил и Методий" - специалност "Скулптура". Ученик е на друг известен и талантлив каравеловец - проф. Ненко Маров.

По време на следването работи като стругар нощна смяна в местен завод, а през деня помага в студентския стол, за да може да се издържа и преживява. Много упорит и амбициозен Стефан е далеч от веселите студентски компании, защото няма време и твърдо преследва целта си да стане скулптор.

През 1975 година завършва университета и остава на работа и да живее във Велико Търново. Въпреки всички трудности и безпаричие, успява сам да си построи къща в близост до историческия хълм "Царевец". Това събитие е отразено на цяла страница в тогавашния вестник "Народна младеж".

Генетично е устроен да се бори за правда и свобода, активно участва в първите демократични промени. Един от битите активисти на "Екогласност" в градинката пред "Кристал" в София на 3 ноември 1989 година.

Заради бунтарския си дух, много често е лишаван от участие в изложби, не му се дава възможност да изпълнява проекти. Принуден е да работи като каменоделец, за да издържа многолюдното си семейство.

След 1989 година Стефан Комитов участва във всички регионални и национални изложби.

От 1980 година започва да търси нов пластичен изказ на вечната тема за "доброто и злото". От аспекта на естетическото възприятие творбите са скъпоценни предмети, което им придава сакрална значимост. Те не са големи, но притежават вътрешен потенциал за монументална реализация, особено в модерна архитектурна среда, а също така в използването на скъпи материали.

Творческият талант на Стефан Комитов са наследили и трите му дъщери, които също са се посветили на изкуството.

Съпругата му Зоя Комитова е историк, депутат в VІІ-то Велико народно събрание и подписва новата конституция.

От беден селски младеж, Стефан Комитов става известен скулптор, богат със своите творби и неговото дружно семейство. Живее и твори във Велико Търново.

 

Текст: Петър Гагов

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов