Евростат: Само половин процент от българите се хващат и на втора работа

Животът

24-11-2021, 12:50

Снимка:

Евростат

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Само половин процент от българите се хващат и на втора работа и това ни отрежда последно място в Европейския съюз по този показател. Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат, обявени във вторник. Данните все пак показват хората, които работят официално на втора работа, а не тези, които нямат договор и не я декларират.

Половината от българите с втора работа имат договор, а останалите са самонаети или помагат в семеен бизнес. На опашката при нас са Румъния и Швеция. Общо в целия ЕС през втората половина на тази година под 4% от заетите хора в трудоспособна възраст са работили на две места. От над половината са на втора позиция като служители, а 39% - като самонаети.

На две работи работят най-много хора в Нидерландия - 10 на сто, във Финландия и Дания - 7%, а в Естония и Литва - 6 на сто.

През второто тримесечие на 2021 г. 13% от заетите хора на възраст между 20 и 64 г. в ЕС са били самонаети. Останалата част са класифицирани като служители - те са 86 на сто. Под 1 на сто са семейните работници, показват данните на Евростат. Сред самонаетите мъжете са двойно повече от жените - 67 на сто спрямо 33 на сто. При служителите разпределението по пол е по-равномерно - 52 срещу 48% в полза на мъжете. Най-голям брой самонаети лица има във възрастовите групи между 55 и 64 години - там са 17%, между 15 и 24 години са 4 на сто, а 13 процента са във възрастовата група между 25 и 54 години. Освен това самонаети се срещат малко по-често сред хората с ниска степен на образование - 16 % са с основно образование, 12 на сто със средно, а 13 на сто - с висше образование.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)