Ученици от СУ „Николай Катранов“ са лауреати в конкурса на НК „Родолюбие“

Мисия

21-11-2021, 11:00

Снимка:

СУ "Николай Катранов"

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Двама ученици от СУ „Николай Катранов“ – Венелин Христов и Нияна Николаева, са сред лауреатите на 29-то издание на престижния национален конкурс, организиран от Национален клуб „Родолюбие”, Министерството на образованието и науката и Синдиката на българските учители.

Тази година темата бе посветена на 175-та годинишнина от откриването на първото класно училище в Копривщица от Найден Геров. Въпреки затрудненията, предизвикани от епидемичната обстановка и обучението от разстояние в електронна среда, в него се включиха над сто ученици от десетки населени места. Те представиха свои разработки в три конкурсни направления – за реферати, презентации и есета, като оценяването се извърши от три специализирани независими комисии.

Катрановци традиционно са сред отличените в този конкурс. В първия училищен кръг се включиха шестима ученици от СУ „Николай Катранов“ - Микаела Колева от XI „а“ клас и Стефан Димитров от IX „a“ клас - с презентация, Венелин Христов от IX „а“ клас, Гергана Борисова от XI „б“ клас и Светослав Първанов от XII „а“ клас - с разработка на реферат, и Нияна Николаева от XI „а“ - с есе. Под ръководството на г-жа Галя Иванова, старши учител по история и цивилизации, всички ученици показаха задълбочени знания, много добра подготовка и активно лично участие в проучването на конкретните теми, за което ще получат грамоти за отлично представяне.

За авторите на най-добрите реферати и презентации в конкурса бе организран  заключителен етап, в който участваха и учениците от СУ „Николай Катранов“ Венелин Христов, Светослав Първанов и Микаела Колева. В директна онлайн връзка с Националната комисия с председател – проф. Красимира Табакова и членове: д-р Пенка Стоянова, д-р Пенка Костадинова и Красимира Михайлова те имаха възможност да защитят разработките си и да отговарят на въпроси от комисията.

Така в крайното класиране на конкурса първо място в раздел „Реферати“ (VIII - X клас) завоюва Венелин Бориславов Христов. Той впечатли комисията с проучването си „на терен“ в архивите на свищовските музеи и местния печат по темата „Средно училище „Николай Катранов“ – първоприемник на основаното през 1831 година училище от Христаки Павлович“.

В крайното класиране в раздел „Есе“, Нияна Николаева Николаева се класира на трето място. Нейното съчинение бе посветено на Ботевите думи „Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество“.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов