Омбудсманът поиска мерки за защита на битовите потребители на газ, ток и парно

Животът

21-11-2021, 09:00

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Омбудсманът Диана Ковачева поиска мерки за защита на битовите потребители на природен газ, електрическа и топлинна енергия.
Тя изпрати искане и до ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про с настояване за възстановяване на действащия по време на извънредното положение 20-дневен срок за заплащане на задълженията към електроснабдителните дружества, включително да не се пристъпва към изключване на електрозахранването при неплащане на задължения, с разсрочване на последните.
Освен това доц. Ковачева поиска от всички топлофикации в страната да не начисляват лихви за забава на плащанията на месечните сметки, а от газоснабдителните предприятия – да не прекъсват услугата при неплащане, също да удължат срока за заплащане на месечните доставки и да предвидят възможност за разсрочване на задълженията.
Тя изпрати писмо до служебния премиер Стефан Янев, в което обръща внимание, че са необходими мерки, които в спешен порядък да гарантират на гражданите непрекъснат достъп до природен газ, електрическа и топлинна енергия.

„От самото начало на настоящия есенно-зимен сезон битовите клиенти на природен газ, електрическа и топлинна енергия понасят много трудно скока на енергийните цени в България, повлияни от общия пазар на Европейския съюз. За трудностите, които срещат хората свидетелстват десетките жалби, които всекидневно постъпват в институцията на Омбудсмана.

Прекомерната финансова тежест на високите месечни сметки за отопление се натрупва върху безпрецедентната концентрация на кризи в нашето общество – четвърта вълна на COVID-19, ограничения на стопанската активност, значителен ръст на общата инфлация и др.”, пише омбудсманът.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов