МОН: Големите ученици се връщат в клас с тестове с проба от носа

Животът

20-11-2021, 09:00

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Според министър Денков, родителите са против, но министерството ще се пребори и с това

Здравното и образователното министерство обсъждат връщането на големите ученици в клас. Една от възможностите обаче предвижда това да стане с различни тестове от тези, които се използват за малките ученици в момента. Причината - България не разполага с достатъчно от така наречените щадящи тестове. Това заяви образователният министър акад. Николай Денков. По неговите думи правителството е поръчало близо 3 млн. теста, но фирмите са доставили едва 850 000. 

„Средства има до коледната ваканция и проблемът изобщо не е този. Проблемът е в наличните тестове и доставките в ритъм, който не е достатъчен. Със здравния министър обсъждахме възможността за големите ученици да се въведе друг тип тест и така да се облекчи натискът върху фирмите. С него самите ученици си взимат проба от носа, без да се бърка дълбоко. В Австрия бяха показани видеа, в които такива тестове използват малките ученици. В България, за съжаление, родителите се настроиха селективно към тестовете. Трябва да преборим и това”, каза министърът.

По отношение на ниския брой положителни тестове, Денков подчерта, че това се дължи на изолацията, в която са били учениците, преди връщането им в клас. Той припомни и ситуацията след 15 септември, в която училищата са били пред епидемиологичен взрив.

„Ако не осигурим безопасна среда, гарантирано ще възпроизведем подобна ситуация. В рамките на месец пак ще сме пред епидемичен взрив, пак ще трябва да затворим училищата, вероятно ще трябва да затворим и страната. Практиката в развитите страни, която се опитваме да въведем  - вкарваме децата в училище, но не позволяваме заразата да се развие”, обясни още Денков.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов